%27Wat+gaat+het+verschil+wel+maken%3F%27
Blog
© Anita Rozendaal-Baaij

'Wat gaat het verschil wel maken?'

De lunch is net op. Hoewel mijn omeletje prima was, heb ik er nauwelijks van genoten. Ik maak mij druk. Druk om jullie, boeren. Druk om de toekomst van ons land en druk om de vreemde besluiten die worden genomen. Ik snap het niet. Onrust voert de boventoon. Wat kan ik überhaupt nog toevoegen als doodgewone burger. Een blog schrijven? Gaat dat het verschil maken?

'Toen ze weer op de boerderij van Ariën Thomassen waren, dreigde Dirckx de boerderij in brand te steken als zij niets zou loslaten over het plaatselijke verzet. Ze liet niets los, omdat ze wel wist dat de boerderij evengoed in brand gestoken zou worden. Er waren namelijk ook wapens op de boerderij gevonden en Didi wist wat er dan zou gebeuren. De boerderijen van de families Thomassen zijn vervolgens inderdaad door de SD'ers leeggeroofd en vanmiddag om 16.30 uur in brand gestoken.'

Dit citaat komt uit het boek 'De Wormshoef – Waar helden zwegen', geschreven door Henrico Hendriksen. Het gaat over de Tweede Wereldoorlog, waarin het hotel een gevangenis was van de bezetter. Ik hoef u niet te vertellen waarom juist dit stuk mij op dit moment zo aangrijpt.

Gisteren heb ik de motor gepakt om een rondje door de omgeving te rijden. Bij ons in het dorp zie ik vlaggen ondersteboven hangen. Boerenzakdoeken aan de auto's geknoopt. Steun genoeg lijkt het.

Naast motorrijden wandel ik veel. Het maakt mijn hoofd leeg en ik kan alles even verzetten. Op het klompenpad dat wij – mijn man en ik – bewandelden, liepen we over de akkers en door de koeienweides. 'Wat als dit er straks niet meer is?' Hoewel het een simpel koppel Friese Holsteiners is, schiet ik een foto. Je weet maar nooit.

Het gaat mij aan het hart om te zien hoe boeren worden onderdrukt. Maar ja, wat koop je daarvoor?

Op de website van een agrarisch makelaar en onteigeningsdeskundige lees ik dat er een procedure voorafgaat aan onteigening. Daarin is de onteigenende partij in eerste instantie altijd verplicht om op basis van vrijwilligheid de eigendom te verwerven. Betekent dit bijvoorbeeld dat iedere boer zijn boerderij mag behouden en niet bedrijfsmatig vee mag houden?

Ik hoop dat vandaag of morgen een slimme oplossing dé oplossing blijkt te zijn. Een oplossing die wel het verschil gaat maken. Tot die tijd kan ik jullie, mijn boeren, alleen veel sterkte wensen.

Anita Rozendaal-Baaij
Freelance vakredacteur en eigenaar van RED schrijft

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer