%27Koester+multifunctionele+boerenzakdoek%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Koester multifunctionele boerenzakdoek'

Elke dag is het draagvlak voor boeren zichtbaar en voelbaar. Boerenzakdoeken als signaal van het boerenprotest tegen de radicale stikstofplannen rukken op in het straatbeeld. Naast de symboliek is het stukje katoen gewoon ontzettend handig. Cowboys, stoere hoeders van vee, gebruikten de bandana (een zakdoekvariant) al eeuwenlang.

Handelaren in boerenzakdoeken wrijven zich in hun handen. De kassa's rinkelen. De stukjes textiel met een mengelmoes van patronen zijn ongekend populair. Ze gaan als zoete broodjes over de toonbank en zijn niet aan te slepen. De authentieke snotlappen of zweetdruppelvangers voor boeren en noeste landarbeiders worden namelijk lang niet meer alleen voor die doelen gebruikt. Of als typisch souvenir uit Nederland verkocht.

Stikstof heeft gezorgd dat het stoffige imago van de boerenzakdoek als sneeuw voor de zon is verdwenen. In menig Nederlandse vlaggenmast of paal wappert een rode boerenzakdoek. Sporadisch valt een groene variant te ontdekken. Talloze (vracht)auto's, hekken en borden zijn voorzien van zo'n kleinood.

Mensen van allerlei pluimage lopen rond met een geknoopt exemplaar om hun arm of ander lichaamsdeel. Zo was duidelijk te zien dat zich onder de wandelaars van de Nijmeegse Vierdaagse een groot aantal sympathisanten van de boeren bevindt. Ook op terrastafels zijn kleedjes met een boerzakdoekprint gespot. Dit alles geeft een sereen beeld van verbondenheid met de voortbrengers van hun (goedkope) voedsel.

De rode lap blijkt een imagoversterker vanjewelste te zijn. Het geeft een samenhorigheidsgevoel en trots, een bewijs dat je aan de winnende hand bent. Het ombuigen van de stikstofplannen kost noeste arbeid en levert vele zweetdruppels op, maar er zit wel beweging in de complexe zaak.

Doorgaan met acties om het publiek nog meer op de boerenhand te krijgen is prima. Maar met het vuurtje oppoken of het dumpen van rommel op snelwegen of opritten schieten cowboys zich in eigen voet. Koester daarom de multifunctionaliteit van de boerenzakdoek. Als zichtbaarheidsactie is het stukje katoen broodnodig om het boerenimago op te poetsen.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer