'Zonnige dagen voor de beurs'

Twee beursdagen Dutch Pork Expo zitten erop. Twee keer een autorit naar Den Bosch met het voorjaarszonnetje op de kop. De stemming op de beursvloer was optimistisch. De stijgende biggenprijzen en de recente prijssprongen van de vleesnoteringen hebben daar zeker een steentje aan bijgedragen.

Hetzelfde geldt voor de mix van beursbezoekers omdat de varkenshouderij weer bijeengebracht was met de pluimveehouderij. Deze samenvoeging geeft extra schwung aan deze vakbeurs. Want laten we eerlijk zijn: als alleen de partijen die zich richten op de varkenshouderij er zouden staan, dan zou het een magere toestand zijn geworden.

Wat mij ook opviel, was het aantal mij bekende varkenshouders dat met bedrijfsopvolgers op pad was gegaan. Doelgericht liepen ze naar bepaalde stands om contacten te leggen en de 'jongere achter de varkenshouder' te presenteren. Er werd volop handen geschud en gelachen. Na wat te hebben bijgepraat, werden gegevens uitgewisseld en hopten de ondernemers met hun gevolg naar een volgende zakenpartner. Zo benutten ze de concentratie aan bedrijven met specifieke producten, kennis en ervaring op een efficiënte manier.

Alles draait om jonge mensen enthousiast maken en houden voor de varkenshouderij. Een goed netwerk opbouwen is een van de succesfactoren om bedrijfsopvolgers klaar te stomen voor het grote werk. Daardoor groeit het wij-gevoel en versterkt het geloof in een gezonde sectortoekomst. Zelfstandig ondernemer in de varkenshouderij zijn betekent ook nadrukkelijk de samenwerking in de keten opzoeken. Volgens mij snapt de jonge generatie varkenshouders de uitdrukking 'alleen ga je sneller, samen kom je verder' prima.

Van die toekomst maakt ook Varkens deel uit. Via dit platform kan prima informatie worden uitgewisseld, kennis worden gedeeld en transparant worden gecommuniceerd. Er blijft werk aan de winkel om samen te groeien naar een maatschappelijk geaccepteerde varkenshouderij. Op dier-, klimaat- en omgevingsvriendelijke wijze de restjes van mensen opwaarderen tot superfood, waarbij uw beurs eerlijk wordt gevuld. Een zonnige toekomst gloort, mits we met z'n allen de juiste stappen kunnen en mogen zetten in een verantwoord tempo. Die ballon gaat ook op voor het ketenschakeltje vakbeurs.

Jos Thelosen Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer