Afrikaanse+varkenspest+bij+hobbyhouder+in+Brandenburg
Nieuws
© Varkens Archief

Afrikaanse varkenspest bij hobbyhouder in Brandenburg

Een hobbybedrijf met elf varkens in Spree-Neiße/Stadt Cottbus in de Duitse deelstaat Brandenburg is besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf ligt nog wel in het bestaande kerngebied.

De vorige uitbraak op een varkensbedrijf is alweer even geleden. Op 2 juli 2022 werd een vleesvarkensbedrijf in Uckermark getroffen door de besmettelijke varkensziekte.

Vorige week werd al gemeld dat er in het bestaande kerngebied een uitbreiding was van uitbraken bij wilde zwijnen rondom de stad Cottbus in het noorden van het kerngebied. Het kerngebied Spree-Neiße/Stadt Cottbus ligt in het zuiden van de deelstaat Brandenburg tegen de grens met deelstaat Saksen en vlak bij de Poolse grens.

Lees ook: Brandenburg vreest uitbreiding Afrikaanse varkenspest noordwaarts

Kerngebied Spree-Neiße/Stadt Cottbus is in Brandenburg het kerngebied waar nog de meeste besmette wilde zwijnen worden gevonden. Het aantal uitbraken is hier weer gestegen. Verder zijn er vooral uitbraken in de deelstaat Saksen. In beide deelstaten zijn dit jaar 176 besmette zwijnen gevonden.

Het hobbybedrijf met elf varkens is direct geruimd. De verantwoordelijke staatssecretaris Antje Töpfer roept alle varkenshouders en vooral de hobbyhouders op zich aan de bioveiligheidsvoorschriften te houden om verdere uitbraken te voorkomen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer