Na+drie+jaar+weer+Afrikaanse+varkenspest+in+Griekenland
Nieuws
© Vidiphoto

Na drie jaar weer Afrikaanse varkenspest in Griekenland

In het noorden van Griekenland, vlakbij de grens met Bulgarije, is een met Afrikaanse varkenspest besmet wild zwijn gevonden. Dat is voor het eerst sinds bijna drie jaar. Op 5 februari 2020 was in dat land een uitbraak bij gehouden varkens.

De besmetting van het wilde zwijn wordt gemeld door de World Organisation for Animal Health (Woah). Het besmette zwijn is 18 januari gevonden. Op 20 januari is bevestigd dat het dier is gestorven aan Afrikaanse varkenspest. Volgens Agra Europe is de kans groot dat het besmette zwijn afkomstig is uit Bulgarije of het iets verderop gelegen Noord-Macedonië. Beide landen kampen met Afrikaanse varkenspest.

In Bulgarije zijn dit jaar al minimaal 67 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gevonden. In Noord-Macedonië dit jaar nog geen. Wel zijn daar vorig jaar negen uitbraken geweest bij wilde zwijnen en dertig bij gehouden varkens. De laatste uitbraak bij gehouden varkens dateert daar van 6 december.

Twee keer Moldavië

Woah meldt verder twee recente uitbraken bij gehouden varkens in Moldavië. Op 19 januari bij een backyardbedrijf met vier varkens en op 15 januari bij een bedrijf met 123 varkens. Verder valt op dat er in 2023 in Noord-Italië al weer 54 nieuwe besmette zwijnen gevonden, waarvan een deel buiten de hekken die rondom het besmette gebied zijn geplaatst. In Duitsland zijn dit jaar inmiddels 132 besmette zwijnen gevonden en in Polen al meer dan 170.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer