Brandenburg+vreest+uitbreiding+Afrikaanse+varkenspest+noordwaarts
Nieuws
© Vidiphoto

Brandenburg vreest uitbreiding Afrikaanse varkenspest noordwaarts

Het bestuur van de Duitse deelstaat Brandenburg vreest dat Afrikaanse varkenspest naar het noorden oprukt. In het gebied is al weken sprake van een epidemie.

Onlangs is Afrikaanse varkenspest (AVP) vastgesteld bij een wild zwijn in Cottbus. Deze stad ligt aan de A15 op een kleine 25 kilometer van de grens met Polen en in een bestaand kerngebied. Om de omvang van de besmetting vast te stellen, is het veterinair bureau van het district Spree-Neisse/Cottbus een zoektocht met speurhonden gestart.

Het hoofd van het AVP-crisisteam, staatssecretaris voor consumentenbescherming Antje Töpfer, spreekt over 'epidemische druk vanuit het zuiden en oosten' en over tekenen dat Afrikaanse varkenspest zich richting Cottbus verspreidde. In een week kwamen er tot 21 februari 37 nieuwe gevallen bij van met AVP besmette wilde zwijnen. Daarvan zijn er 23 gevonden in de deelstaat Brandenburg en 14 in de deelstaat Saksen.

Ernstige situatie

Betrokkenen noemen de situatie in de Duitse deelstaat ernstig. Het AVP-crisisteam vindt dat koste wat kost een verdere verspreiding van het virus naar het noorden moet worden voorkomen. Nog steeds worden hekken geplaatst om witte zones te creëren waarin geen wilde zwijnen voorkomen. Het AVP-crisisteam noemt dat noodzakelijk om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

De deelstaat Brandenburg betaalt 150 euro per geschoten wild zwijn binnen de aangewezen AVP-beperkingsgebieden. Het eerste geval van AVP in Duitsland werd gemeld op 10 september 2020. Volgens de laatste cijfers is het virus sindsdien bij 5.048 wilde zwijnen vastgesteld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer