Forse+daling+in+Duitse+varkensvleesexport
Nieuws
© Marcel Bekken

Forse daling in Duitse varkensvleesexport

De export van varkensvlees uit Duitsland is het afgelopen jaar met 11,3 procent gedaald. Als gevolg van de aanhoudende Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen is vooral de handel naar derde landen gekrompen.

Duitsland heeft vorig jaar in totaal 2,36 miljoen ton varkensvlees en nevenproducten geëxporteerd. Dit is fors minder dan in voorgaande jaren. Eén jaar eerder lag de varkensvleesexport namelijk op 2,66 miljoen ton en in 2020 werd zelfs nog 2,91 miljoen ton product uitgevoerd.

Handelsbeperkingen

Vooral de export naar derde landen is afgenomen: van 1,03 miljoen ton in 2020, naar 548.000 ton in 2021 en naar 389.000 ton in 2022. Dit is voor een belangrijk deel te verklaren door handelsbeperkingen die zijn opgelegd als gevolg van een uitbraak van Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Duitsland in september 2020. Onder andere China heeft een importverbod ingesteld.

De handelsbeperkingen leidden tot achterblijvende prijzen. Dit is iets wat, samen met de onduidelijkheden over de Duitse welzijnswetgeving, voor een flinke krimp in de varkensstapel heeft gezorgd. De Duitse varkensstapel nam vorig jaar met 10,2 procent af.

Export binnen Europa

De export naar Europese landen kwam in 2020 uit op 1,87 miljoen ton en steeg in 2021 naar 2,11 miljoen ton. Dit had vooral te maken met de weggevallen export naar derde landen. Vorig jaar kon deze trend niet worden doorgezet. De export naar landen binnen de Europese Unie daalde het afgelopen naar 1,93 miljoen ton. Wel zorgt de relatief hoge afzet vanuit Duitsland binnen Europa nog steeds voor druk op de prijzen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer