Rabobank%3A+ook+matige+varkensvleesexport+dit+jaar
Nieuws
© Varkens Archief

Rabobank: ook matige varkensvleesexport dit jaar

Voor de export van varkensvlees vanuit de 27 EU-landen en het Verenigd Koninkrijk verwacht Rabobank ook dit jaar een matige markt . In het eerste kwartaal van 2023 neemt de export van deze landen naar China waarschijnlijk af in vergelijking met de volumes eind 2022.

Zowel in 2021 als 2022 stond bij veel varkenshouderijen de marge onder druk. In de sector heerst nu opportunisme over de marktverwachtingen voor komend jaar. In het begin van het nieuwe jaar temperen de marktanalisten van Rabobank de verwachtingen voor de export. Er zijn ook een aantal positievere signalen. De grondstofprijzen zullen vermoedelijk verder dalen en er is veel vraag naar biggen. De varkensvleesproductie in de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) zal verder afnemen.

Rabobank verwacht in de Europese landen een krimp van de varkensvleesproductie in 2023 van 3 à 4 procent. In de periode januari-oktober 2022 daalde de productie in de 27 EU-landen en het VK met 5,1 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat kwam door een daling van de productie in deze periode in Duitsland met 10 procent, in Polen met 9 procent, in Denemarken met 5 procent, in Spanje met 2 procent, in Frankrijk met 2 procent en in Nederland met 0,5 procent.

Aanzienlijke krimp Verenigd Koninkrijk

De marktanalisten van Rabobank noemen het opmerkelijk dat in dezelfde periode de varkensvleesproductie in het Verenigd Koninkrijk met 2 procent is gestegen door met name zwaardere karkasgewichten. Door een aanzienlijke krimp van 15 procent van de zeugenstapel zal ook daar de productie in 2023 afnemen.

Door de dalende productie in de 27 EU-landen en het VK in 2022 is de zelfvoorzieningsgraad in Europa gedaald van 125 procent naar 120 procent. De exportafhankelijkheid is dus afgenomen, concludeert Rabobank, maar is nog altijd relatief hoog.

Hoge inputkosten

De gemiddelde prijzen voor varkenskarkassen in de Europese Unie lagen in week 1 van 2023 54 procent hoger dan een jaar eerder. De marges van vleesvarkenshouders staan echter nog steeds onder druk door hoge inputkosten.

De seizoensgebonden lagere vraag naar varkensvlees leidt in eerste instantie waarschijnlijk tot een lichte prijsdaling begin 2023. Doordat het aanbod in heel Europa krapper wordt, verwacht Rabobank een opleving in de prijzen in het tweede kwartaal van 2023.

Voertarwe

Sinds eind oktober 2022 dalen de agrarische grondstofprijzen. De prijs van mais in de Rotterdamse haven in de eerste week van januari lag 14 procent lager dan eind oktober 2022. De prijs van voertarwe daalde met 11 procent in dezelfde periode. De analisten van Rabobank verwachten dat de voerprijzen dalen in het eerste kwartaal van 2023.

Voor de export van Europees varkensvlees is China veruit de belangrijkste afnemer. Voor Chinees Nieuwjaar is er veel aanbod van zware varkens, wat recentelijk leidde tot paniekverkopen en een flinke prijsdaling. De varkensprijzen daalden van 27 Chinese renminbi (CNY) per kilo (ongeveer 3,68 euro) naar 15 CNY per kilo (zo'n 2,04 euro) begin januari, een daling van 45 procent in slechts twee maanden tijd.

Optimisme over China

Tegelijkertijd daalde de vraag door een wijziging van het coronabeleid en het hoge aantal besmettingsgevallen in China. Er heerst wel optimisme over het herstel van de vraag, dat komt zodra de golf aan coronabesmettingen in een later stadium normaliseert. De marktanalisten van Rabobank verwachten dat de varkensprijzen ook in China in het tweede kwartaal herstellen.

Spanje heeft wereldwijd een leidende positie in de export van varkensvlees naar China. Rabobank heeft twijfels of Spanje deze positie behoudt. Door de voortdurende uitbreiding van de Braziliaanse varkensvleesproductie en de terugval in groei van de Spaanse productie, heeft Brazilië het potentieel om in 2023 de grootste leverancier te worden. In Azië treedt inmiddels herstel op van de varkensvleesproductie. Rabobank verwacht dan ook dat in Zuidoost-Azië, in landen als Japan en Zuid-Korea, de varkensvleesproductie in 2023 groeit.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer