Handelen+in+varkensvlees+met+Sardini%C3%AB+kan+weer
Nieuws
© Internet

Handelen in varkensvlees met Sardinië kan weer

De aanhoudende strijd tegen Afrikaanse varkenspest op Sardinië wordt door de Europese Commissie (EC) beloond. De handel in varkens en varkensproducten afkomstig uit specifieke gebieden op dat Italiaanse eiland mag onder voorwaarden worden hervat. Alle EU-lidstaten hebben met de nieuwe zoneringsmaatregelen ingestemd.

Voor het eerst in decennia is de handel in varkens en varkensvleesproducten met sommige gebieden op Sardinië zonder gezondheidsbeperkingen toegestaan. De bevoegde autoriteiten houden toezicht op de toegestane handelsmogelijkheden vanaf het eiland.

Ondanks die versoepelingen blijven op lokale schaal strengere voorwaarden gelden voor het vervoer van varkens en varkensvleesproducten. Deze zoneringsmaatregelen van de EC zijn het gevolg van de huidige epidemiologische situatie van Afrikaanse varkenspest (AVP) op Sardinië. De jarenlange strijd tegen de verspreiding van het AVP-virus werpt zijn vruchten af.

Endemisch sinds 1978

AVP is endemisch op het eiland sinds 1978 en uitroeiingsprogramma's lopen al veertig jaar. In 2015 werd een radicaal plan gelanceerd om verspreiding van het virus te beteugelen onder hobbyvarkens, wilde zwijnen en illegale loslopende varkens. Dat laatste is een specifiek probleem op Sardinië. De jaren daarna zijn veel loslopende varkens gedood, waarna het aantal AVP-uitbraken op Sardinië drastisch is gedaald.

De strijd tegen het besmettelijke AVP-virus in de Europese Unie (EU) is nog lang niet voorbij. Elf EU-lidstaten, waaronder continentaal Italië, kampen met de voor varkens fatale virusziekte. Het ultieme doel van de EC is uitroeiing van het AVP-virus in de EU.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer