%27Innovatie+is+w%C3%A9l+de+heilige+graal%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Innovatie is wél de heilige graal'

Innovatie zou niet de heilige graal zijn, stelde CDA-Tweede Kamerlid en landbouwwoordvoerder Derk Boswijk onlangs in een opinie in Nieuwe Oogst.

Tjonge, dacht ik: hij heeft het nog niet helemaal begrepen. Waar zouden we immers zijn zonder innovatie. Antibiotica was en is een prima innovatie geweest om heel vervelende bacteriën aan te kunnen pakken bij mens en dier. En door te innoveren kan de veehouderij inmiddels zonder die antibiotica prima hoogwaardig melk, vlees en eieren produceren en hebben we antibiotica alleen nodig als een dier een keertje echt ziek is.

En door innovatie zijn de landbouwhuisdieren steeds efficiënter deze producten gaan produceren. Met steeds minder grondstoffen produceren veehouders hoogwaardig eiwit, dat niet zomaar is te vervangen door een plantaardige eiwitbron.

Bovendien noemt hij in zijn opiniestuk een aantal voorbeelden die ook innovatief zijn. Verbreden kan zeker een innovatie zijn of bijvoorbeeld het gebruiken van reststromen (varkenshouders doen al niet anders) of zoals hij zegt het recycleren van menselijke ontlasting. Dat laatste zal zeker niet zonder innovaties kunnen. En inderdaad voor dit soort zaken moet dan wel worden betaald.

Innovatie hebben we de komende tijd heel hard nodig om allerlei tegenstrijdige zaken toch goed af te ronden. De Beter Leven Kip krijgt meer ruimte dus zijn innovaties nodig om toch minder stikstof en stof uit te stoten en efficiënt grondstoffen te blijven. Ook de biologische sector zal innovatie hard nodig hebben om efficiënt te produceren. Alleen maar overstappen naar biologisch is niet zomaar beter voor het milieu of diergezondheid.

Even terug naar de varkenshouderij. Zeugen zullen in de toekomst ook in dekstal en kraamstal los lopen. Daartoe is innovatie nodig om te zorgen dat dit niet leidt tot meer uitval bij de biggen, geen problemen geeft met berige zeugen enzovoort. Geen gemakkelijke opgave maar met innovatie komen we vast wel een heel eind.

En voor wat betreft het verlagen van de uitstoot van én stikstof én geur én methaan is die innovatie al een heel eind op weg. De vermaledijde emissiearme vloeren in de melkveestallen zijn wel degelijk nodig om te komen tot dag- of uurontmesting, net als in varkensstallen moet.

Daarna komt het vergisten van de mest en vervolgens ammoniakstrippen. Daarmee verlaag je niet alleen de emissies in de stal en op het land, maar maak je van mest een waardevol product dat energie levert in de vorm van groen gas of elektriciteit en warmte en tegelijk kunstmestvervangers produceert waardoor er minder kunstmest nodig zal zijn.

John Lamers
Redacteur Varkens en Nieuwe Oogst

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer