%27Voedsel+is+liefde%27
Blog
© Ronald Tibbe

'Voedsel is liefde'

De Nederlands agrarische sector maakt heel mooie en gezonde producten, vind ik. Of het nu gaat om een mooi stukje vlees met een bereidingsadvies erbij, een kaasplankje of andere producten. Een mooi voorbeeld hiervan vind ik de beleving die klanten van de vele boerderijwinkels ervaren. Deze winkels zijn met klantbeleving bezig en geven, als de klant erom vraagt, uitleg over herkomst, productie, verwerking en bereiding.

Het zou mooi zijn als de grote winkelketens ook meer aandacht zouden hebben voor klantbeleving. Dat hun marketing hierop is gericht, in plaats van op het stunten met de prijzen van voedsel. 'Voedsel is liefde', schrijft landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco. Het is het eerste wat een ouder aan zijn kind geeft.

Voedsel is ook inspanning: van het zaaien, het oogsten en het verwerken van de ingrediënten, tot aan het transport, de winkel en het koken. Voedsel is herinneringen maken. 'Vroeger bij oma ....' En voedsel is een manier om te verbinden. Als we samen zouden eten in een restaurant en jij bestelt hetzelfde als ik, geeft dat al een band nog voordat we elkaar hebben gesproken.

Tegenwoordig lijkt het erop dat bloggers en diëtisten zichzelf beter vinden dan anderen en ons vertellen wat we wel en niet mogen eten. Vlees is in bepaalde kringen een symbool van het kwaad geworden. Wie goed doet, eet geen vlees omdat het funest is voor klimaat, dierenwelzijn, gezondheid enzovoorts. Zo iemand impliceert ook dat hij zichzelf beter vindt dan de ander. Dat is natuurlijk onzin.

Dierlijke eiwitten zijn essentieel voor ouderen en kinderen. Die hebben een kleinere maag en moeten dus extra letten op de verhouding tussen eiwitten en de andere voedingsstoffen die ze binnen krijgen. Gezonde mensen in de leeftijd tussen 25 en 55 kunnen zeker met veel minder vlees toe, maar het is onzin om het iedereen te ontzeggen. De mens heeft soms de neiging om wat hij voor zichzelf goed acht, ook het beste voor anderen te vinden.

Ook nu zijn er weer influencers die je rauwkost voorschrijven. Maar rauwkost kenmerkt zich door het enorme volume met weinig calorieën. Kinderen op een macrobiotisch dieet kregen een groeiachterstand. Niet alleen fysiek, maar ook met het verwerken van informatie. Er zijn mensen op dat onderzoek gepromoveerd, mensen die hun kinderen op zo’n dieet hadden. Die zijn er meteen mee gestopt.

Iedereen heeft natuurlijk het recht om ergens iets van te vinden, maar anderen jouw mening opdringen gaat mij te ver. 'Voedsel is liefde' vond ik dan ook heel toepasselijk. Laten we daar aandacht en energie in blijven steken.

Ook vanuit De Heus is er aandacht voor het laten zien hoe ons voedsel wordt geproduceerd. Een mooi voorbeeld hiervan is het programma 'Wie de boer niet kent', dat op RTL 4 was te zien. Hierin kon men zien hoe verschillende ondernemers vol passie en trots vertellen over het boer zijn en wat ze produceren.

Ronald Tibbe
Verkoopleider Sector varkens De Heus Voeders

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

Meer weer