De+Heus%3A+hogere+groei+en+opleggewicht+door+later+spenen
Nieuws
© Henk Riswick

De Heus: hogere groei en opleggewicht door later spenen

Een aanzienlijk verschil in speengewicht en het opleggewicht bij vleesvarkens is al mogelijk door de speenleeftijd met slechts één dag te verhogen. Dat blijkt uit data die verzameld zijn op De Elsenpas, het centrum voor praktijkonderzoek varkensvoeding van De Heus in het Gelderse Beuningen.

In de praktijk is het gebruikelijk om te spenen op een leeftijd van drie à vier weken. Een big, geeft De Heus aan, bevindt zich dan in een kritieke ontwikkelingsperiode. Spenen kan de normale ontwikkeling van het darmepitheel, dat is de cellaag die de darmwand beschermt, maar ook het immuunsysteem en het zenuwstelsel in het maagdarmstelsel verstoren.

Zo is bekend dat in de periode voor het spenen de dunne darm iedere dag 22 centimeter in lengte en 14 gram in gewicht groeit. Dus hoe ouder de big is bij het spenen, stelt De Heus, hoe meer tijd er is om het verteringsstelsel te ontwikkelen.

Stressmomenten

Uiteindelijk draagt dit bij aan een robuustere en zwaardere big met een hogere verteringscapaciteit, concludeert De Heus. Onder een robuuste big verstaat het bedrijf een big die zijn productieprestaties kan behouden na stressmomenten als spenen.

Op onderzoekscentrum De Elsenpas worden alle biggen individueel gewogen bij geboorte, bij het spenen, vijf weken na het spenen (opleg vleesvarkens) en één dag voor de slacht. Uit de resultaten blijkt dat biggen die ouder zijn met spenen, ook zwaarder zijn. Elke dag dat een big langer bij de zeug blijft, neemt het gewicht bij het spenen met 0,33 kilo per big toe.

Speenleeftijd

Het onderzoek naar de invloed van de speenleeftijd op het gewicht bij opleg op de Elsenpas had betrekking op 17.211 biggen. Het verschil tussen spenen op 23 of 29 dagen leeftijd blijkt aanzienlijk. Zes dagen later spenen geeft een verschil in speengewicht van 2 kilo, 120 gram hogere groei per dag en bijna 6 kilo extra gewicht bij opleg als vleesvarken.

Het verhogen van de speenleeftijd van biggen heeft ook positieve effecten op de technische resultaten tijdens en na het spenen, stelt De Heus. Genoemd worden een kleinere kans dat er behandeld moet worden en het sneller bereiken van het gewenste aflevergewicht.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer