Tarieven+Rendac+2023+pakken+gunstig+uit
Nieuws
© Varkens Archief

Tarieven Rendac 2023 pakken gunstig uit

Het tarief van kadaververwerker Rendac wordt dit jaar gemiddeld 18 procent lager. Stijgende brandstofprijzen en het dalend aantal stopplekken maken stops 14 procent duurder. Daarentegen vallen de opbrengsten voor eindproducten minus de verwerkingskosten 42 procent hoger uit.

Dat blijkt uit de nieuwe tarieven die Rendac al bekend heeft gemaakt voor het jaar 2023. De opbrengsten uit de verkoop van de eindproducten zoals diermeel, dierlijk vet en huiden fluctueren. De ontwikkelingen van de energieprijzen hebben daar grote invloed op. Vanwege de hoge energieprijzen verwacht Rendac voor 2023 een forse stijging van de opbrengsten met 64 procent.

De kosten voor de verwerking van kadavers stijgen dit jaar door de toenemende energielasten. Daarnaast verwacht Rendac een verdere daling van de aanvoer van destructiemateriaal. Daarom prognosticeert de het destructiebedrijf in het Brabantse Son en Breugel een stijging van de verwerkingskosten met 19 procent.

Nacalculatie

Omdat Rendac een nacalculatie uitvoert over het jaar 2021 dat een overschot heeft opgeleverd, kan het tarief in 2023 9 procent dalen. Het saldo van verwerken, opbrengsten en nacalculatie resulteert in een daling van het tarief per aangeboden dier van 42 procent.

De totale transportkosten stijgen in 2023 met 9 procent in vergelijking met 2022. Dit wordt vooral ingegeven door de duurdere brandstoffen. Ook zal een verdere daling van het aantal stops doorzetten door veehouders die hun bedrijf beëindigen. Het tarief per stop zal daardoor gemiddeld 14 duurder worden. Een reguliere stop gaat 28,23 euro kosten (+3,41 euro). Een geplande vatenstop kost dit jaar 24,12 euro (+3,41 euro).

Soepel proces

Volgens Sjors Beerendonk, directeur algemene zaken bij Darling Ingredients International waar Rendac onder valt, is het streven om de tarieven zo vroeg mogelijk in het jaar bekend te maken. 'Het doorlopen van de standaardprocedures en het proces met het ministerie van LNV verliepen soepel. Het fors kunnen verlagen van de destructietarieven heeft daar mogelijk positief aan bijgedragen.'

Ook geeft Beerendonk aan dat Rendac een nieuw vijfjarig contract heeft afgesloten met de overheid. 'De overheid wil de destructiemarkt goed blijven reguleren, maar dat er af en toe discussie plaatsvindt over het toekomstbestel is gezond.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer