Schouten+maakt+nieuwe+afspraken+met+Rendac
Nieuws
© Persbureau Noordoost

Schouten maakt nieuwe afspraken met Rendac

Demissionair landbouwminister Carola Schouten heeft nieuwe afspraken gemaakt met destructiebedrijf Rendac in het Brabantse Son. Volgens Schouten is het een verbetering voor de sectoren ten opzichte van het eerdere contract dat al vanaf 2004 liep.

De minister zegde in februari het contract met Rendac op om nieuwe en betere afspraken te kunnen maken over onder meer de tariefopbouw en transparantie van de tarieven. Verschillende sectorpartijen hebben de laatste jaren aan de bel getrokken over de stijging van de tarieven voor het ophalen en verwerken van kadavers. Bovendien is er een nieuwe potentiële aanbieder die interesse heeft om ook kadavers te transporteren en te verwerken. Nu gebeurt dit alleen door Rendac.

Voorlopig blijft dit bedrijf dat nog alleen doen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit doet onderzoek naar 'een nieuwe ordening' van de destructiemarkt. De huidige nieuwe afspraken die Schouten met Rendac heeft gemaakt, moeten nog worden uitgewerkt in een contract. Dat contract zal lopen van 2022 tot en met 2026.

De kadavertarieven voor 2022 worden op basis van die overeenkomst vastgesteld. Vanaf 2027 wordt mogelijk gekozen voor een ander systeem voor het transport en verwerking van dierlijke bijproducten.

Live debat: Toekomst van de varkenshouderij in Nederland
Waar staat de Nederlandse varkenshouderij in 2030? Waaraan moeten varkenshouders voldoen op korte en middellange termijn? Tijdens de aftrap van de Dutch Pork Expo bespreekt Esther de Snoo, hoofdredacteur van Nieuwe Oogst, deze ontwikkelingen met prominente en inspirerende beleidmakers, varkenshouders en kenners van de varkenssector, onder wie Linda Janssen (voorzitter POV), René Veldman (sectormanager Rabobank), Theo Vernooij (varkenshouder), Koen van Bergen (directeur livestock en supply chains bij Vion), Angela van der Sanden (Connecting Agri & Food), Sener Celik (JoinData) en William Meulendijks (varkenshouder). De Dutch Pork Expo is op 12 en 13 oktober in de Brabanthallen in Den Bosch. Het debat is bij de start, op dinsdag 12 oktober om 14.00 uur op de beurs en is ook online te volgen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer