Hardere+sancties+bij+%27fout%27+destructiemateriaal
Nieuws
© Varkens Archief

Hardere sancties bij 'fout' destructiemateriaal

Zelden komt het voor dat Rendac nog levende dieren aantreft tussen opgehaald destructiemateriaal. Wanneer zoiets vanaf dit najaar onverhoopt toch nog gebeurt, treedt de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) harder op. Ondernemers worden strafrechtelijk vervolgd en eventueel betrokken dierenartsen worden ook harder aangepakt.

'Ook ik vind het niet acceptabel wanneer een dergelijke situatie zich voordoet. Ook wanneer sprake is van onbewuste onbekwaamheid, is hier sprake van het onthouden van de nodige zorg voor een dier, met ernstige welzijnsaantasting tot gevolg', stelt minister Henk Staghouwer van LNV in een verzamelbrief over dierenwelzijn.

Volgens hem heeft het Openbaar Ministerie aangegeven dat de schriftelijke melding die Rendac bij de huidige regelgeving naar de dierhouder stuurt en het melden aan de NVWA, onvoldoende basis bieden voor strafrechtelijke vervolging. Daarop past de NVWA haar handhavingsstrategie aan.

Last onder dwangsom

Vanaf dit najaar wordt bij een eerste melding van een levend aangetroffen dier door Rendac een last onder dwangsom opgelegd, omdat de houder het dier de nodige verzorging heeft onthouden. In dat schrijven wordt de dierhouder erop gewezen hoe de dood van een dier is vast te stellen zodat herhaling kan worden te voorkomen.

Bij een tweede melding, binnen één jaar per locatie, van een levend aangetroffen dier door Rendac wordt een fysieke inspectie op het betreffende bedrijf uitgevoerd en de dwangsom ingevorderd. Bij die controle wordt nagegaan of er mogelijk meer problemen spelen op het gebied van onder andere dierenwelzijn. Tijdens de inspectie kan ook nogmaals aandacht worden besteed aan de juiste wijze van doden en het vaststellen van de dood.

Waarschuwing dierenarts

Was bij het niet-succesvol doden van de dieren een dierenarts betrokken, dan wordt bij de eerste melding de dierenarts hierover gewaarschuwd. Als bij een tweede melding binnen één jaar dezelfde dierenarts betrokken is, wordt de zaak in het kader van veterinair tuchtrecht voorgedragen aan de klachtambtenaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer