Spanje+voert+verplicht+cameratoezicht+slachthuizen+in
Nieuws
© Vidiphoto

Spanje voert verplicht cameratoezicht slachthuizen in

Om het naleven van dierenwelzijn te kunnen controleren, moeten Spaanse slachterijen verplicht videobewaking installereren. Die plicht is opgenomen in een nieuwe paragraaf van de Spaanse dierenwelzijnswet. Daarmee is Spanje het eerste EU-land waar cameratoezicht in slachthuizen verplicht wordt gesteld.

Buiten de EU hebben Engeland, Schotland en Israël al zo'n cameraplicht in hun slachthuizen. Andere landen, waaronder Nederland, hebben verplicht cameratoezicht ook al aangekondigd. Nagenoeg alle slachterijen in Nederland werken al vrijwillig met een dergelijk systeem, onder regie van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Ook in andere Europese landen als Frankrijk en Duitsland is er vrijwillig cameratoezicht.

In Nederland kijkt de NVWA niet permanent mee met alle beelden. Die worden steekproefsgewijs door speciaal hiervoor opgeleide inspecteurs bekeken. Cameratoezicht dient dan ook niet als vervanging van menselijk toezicht, maar als aanvulling en instrument.

Minister van Consumentenzaken Alberto Garzon dient het wetsvoorstel nu in bij het Spaanse parlement, dat het naar verwachting in het najaar goedkeurt. Grote slachterijen in dat land krijgen een jaar de tijd voor de implementatie. Kleinere slachterijen moeten het over twee jaar gereed hebben.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer