Wekelijkse+mestafvoer+uit+Deense+stalputten
Nieuws
© Varkens Archief

Wekelijkse mestafvoer uit Deense stalputten

Frequent afvoeren van mest uit de varkensstal verlaagt de uitstoot van het broeikasgas methaan. In Denemarken lijkt daarom de verplichting per 1 januari 2023 in te gaan om minimaal een keer per week de mest uit de putten af te voeren. De methaanemissie zou ongeveer 45 procent worden verlaagd.

Deense varkenshouders kunnen er wel vanuit gaan dat ze vanaf begin 2023 te maken krijgen met nieuwe eisen voor een frequentere afvoer van mest uit de stal. Het doel is om de methaanuitstoot uit varkensstallen te verminderen en daarmee de klimaatimpact te verlagen. Uit onderzoek van Seges Innovation blijkt dat wekelijkse afvoer van mest uit de putten het vrijkomen van methaan uit de mest met ongeveer 45 procent vermindert in vergelijking met minimaal een keer per maand mest uit de putten afvoeren.

Daartoe dienen ze een logboek aan te leggen en het legen van de putten te registreren. Dat moet minimaal een keer per week gebeuren. Inspecteurs die aangestuurd worden vanuit Deense gemeenten zullen de varkensbedrijven op de afvoerfrequentie van mest gaan controleren.

Automatiseren

Bij de nieuwbouw van stallen vanaf 2023 gaat er een verplichting gelden om minimaal elke zeven dagen mest automatisch af te voeren en dit met een datalogsysteem vast te leggen. In principe gaat het gelden voor elke varkenscategorie: zeugen, biggen en vleesvarkens.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer