Douche+award+2022+voor+varkenshouderij+Dorvar
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Douche award 2022 voor varkenshouderij Dorvar

De Douche award 2022 is voor varkenshouderij Dorvar in het Gelderse Dreumel. Eigenaar Jeroen van Doremalen nam woensdag 20 juli de onderscheiding voor de mooiste douche in ontvangst. De prijs werd uitgereikt door Fleur Bartels, beleidsmedewerker bij de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) en Pleun Leeijen van The Pigstory.

De Douche award werd in 2021 door POV ingesteld om het belang van strenge hygiëne op varkensbedrijven nog meer onder de aandacht te brengen. Bezoekers van varkensbedrijven mogen alleen grondig gedoucht – en in kleding en schoeisel van het bedrijf zelf – de stal in. Het is één van de maatregelen om besmettelijke ziektes buiten de deur te houden.

'Met Afrikaanse varkenspest (AVP) op de loer, vraagt hygiëne extra de aandacht', geeft Bartels aan. Medewerkers, dierenartsen en bedrijfsadviseurs staan door de verplichting vaak onder de douche. Bartels: 'Dan is het wel zo fijn als die douche comfortabel warm en schoon is en de bedrijfskleding gemakkelijk zit.'

Overal aan gedacht

POV vroeg aan bezoekers van varkensbedrijven om de mooiste douche te nomineren. Een team van studenten van de HAS Den Bosch jureerde vervolgens de genomineerde douches. De douchegelegenheid van Dorvar in Dreumel kreeg de meeste punten. ‘Dit bedrijf heeft werkelijk overal aan gedacht’, staat in het juryrapport. Er zijn aparte douches voor de eigen medewerkers en voor bezoekers. Er is zelfs een douche speciaal voor dames.

De douchegelegenheid beschikt over kluisjes voor het opbergen van kleding, schoenen en andere spullen. Die kluisjes kunnen worden afgesloten met een slot. Verder zijn in de douches hygiëne-instructies opgehangen in twee talen. Ook wordt ervoor gezorgd dat medewerkers en bezoekers zich er niet met een Jantje van Leiden vanaf kunnen maken. Een tijdklok geeft aan hoe lang er ingezeept en nagedoucht moet worden.

AVP online scan

POV zet de Douche award samen met de AVP-scan in om het maximale te doen in de strijd tegen Afrikaanse varkenspest. De online scan is een checklist die uitwijst hoe goed een varkensbedrijf is beschermd tegen Afrikaanse varkenspest. De scan geeft een beeld van de maatregelen die een varkensbedrijf neemt om het risico van overdracht van infectieziekten te minimaliseren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer