POV%2Dvoorzitter%3A+NVWA+moet+effici%C3%ABnter+werken
Nieuws
© Koos Groenewold

POV-voorzitter: NVWA moet efficiënter werken

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) moet doelmatiger en efficiënter werken, vindt voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). Landbouwminister Piet Adema, die aanwezig was op de jaarvergadering, stelde dat hij hierover in overleg is. Als kosten te hoog zijn, moeten ze wat hem betreft worden terugbetaald aan de veehouders.

Voor komend jaar zijn er nieuwe tarieven vastgesteld voor bijvoorbeeld het keuren van biggen of vleesvarkens voor de export. Verriet vindt het onbegrijpelijk dat niet is gewacht op de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Deze week is de hoorzitting in de zaak tussen POV en NVWA, de uitspraak volgt daarna. Minister Adema reageerde daarop dat als blijkt dat de tarieven te hoog zijn, dit moet worden terugbetaald aan de veehouders.

De NVWA-tarieven zijn volgens de landbouwminister nu onderwerp van overleg tussen het ministerie van LNV, de NVWA en het bedrijfsleven. Daarbij wordt gekeken hoe het beter en doelmatiger kan.

Veel voorstellen

Verriet liet weten dat de POV daar de afgelopen jaren al veel voorstellen voor heeft gedaan. Stalkeuringen zijn een optie, de inzet van eigen dierenartsen en risicogerichter handhaven, waarbij de informatie die via Holland Varken beschikbaar komt kan worden ingezet.

Vanuit de varkenshouders komen er ook vragen over de tarieven en waarom zou moeten worden betaald voor bijvoorbeeld exportkeuringen. 'Een keuring is een controlerende taak', stelt Adema. 'Daar moet de opdrachtgever voor betalen. Een ander deel van de taken van de NVWA is handhavend en daar betaal je niet voor.'

Te weinig medewerkers

Ondanks de hoge tarieven komt het geregeld voor dat keuringen in slachterijen, zoals bij Compaxo, of voor export niet tijdig kunnen gebeuren. Dat komt volgens Adema doordat er een tekort aan medewerkers is. Hij zegt dat daar wel hard aan wordt gewerkt. Verriet blijft erbij dat het ook te maken heeft met niet effectief werken en niet risicogericht handhaven op een moderne manier.

Op een aantal vragen rondom de inzet van de NVWA-medewerkers had Adema niet direct antwoord. Hij belooft dat hij het laat uitzoeken. Zoals bijvoorbeeld de vraag of het eigenlijk wel moet kunnen dat een slachterij niet kan draaien omdat er te weinig NVWA-medewerkers zijn. Dat kost zowel de slachterij als de varkenshouders geld, omdat dieren bijvoorbeeld een dag moeten blijven liggen.

Meer uren maken

Ook had Adema nog geen antwoord op de de vraag waarom nieuwe NVWA-medewerkers die (nog) geen Nederlands spreken niet worden ingezet. Of hoe het kan dat medewerkers wel meer uren willen maken, maar dat dit niet mag.

Verder zal de minister kijken of er meer flexibiliteit nodig is, zodat bijvoorbeeld tijdens hitte de aanvoer van dieren naar de slachterij in de nacht kan gebeuren.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer