%27Piet+komt+op+bezoek%27
Blog
© Varkens Archief

'Piet komt op bezoek'

Met Piet bedoel ik niet de afgeschminkte rechterhand van de goedheiligman die cadeautjes komt afleveren. Nee, ik bedoel onze nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit: Piet Adema. Hij is te gast tijdens de algemene ledenvergadering van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) op 28 november.

Tijdens het Catshuisontbijt heb ik de minister leren kennen als een aardige man, goedgebekt en aimabel. Hij was pas enkele dagen in functie, had zich al aardig ingelezen en ging discussies niet uit de weg. Piet is het typische voorbeeld van die leuke oom. Hij ziet er verzorgd uit, is begripvol en makkelijk te benaderen. Hij gaf direct aan alle aanwezigen zijn telefoonnummer met de opmerking: 'Alleen bellen als het echt niet kan wachten.' En we mogen Piet zeggen.

Het nadeel van een leuke oom is dat je niet altijd weet wat je aan hem hebt. Praat hij je naar de mond of meent de lievelingsoom het oprecht? Ik heb hem gevraagd of er nog toekomst is voor de efficiënte varkenshouderij in Nederland. Zijn antwoord was duidelijk 'ja'. Vergezeld met wat bijzinnen dat er stappen moeten worden gezet op het gebied van welzijn, klimaat et cetera. Dat komt wel goed, want zijn ambtenaren hebben meegeschreven aan het actieplan van de Coalitie Vitale Varkenshouderij. Aan ons nu de taak om voor het landbouwakkoord letterlijk en figuurlijk ruimte te krijgen om de vijf, in mijn voorgaande columns beschreven, ambities van dit actieplan uit te voeren.

Appeltje-eitje zou je zeggen. Nou, was dat maar waar. Het is in Nederland een puinhoop en de landbouw is daar al jarenlang de dupe van. Een sterk verdeeld en op de Randstad gerichte politieke agenda ligt aan dit alles ten grondslag. Wensdenken, polariseren en politici met boter op hun hoofd zie en hoor je dagelijks. Nederland is groot geworden door te polderen, maar dat is niet meer. We zijn een land geworden van ik, jij en niet meer van wij.

Het landbouwakkoord moet de oplossing bieden voor al dit agrarisch onrecht. Opgaven uit Kaderrichtlijn Water, nieuw mestbeleid, gebiedsgerichte aanpak stikstof, zoönose en welzijn komen hier samen. Dat moet uitmonden in een niet vrijblijvend akkoord voor de hele landbouw, inclusief een beter verdienmodel voor boeren.

Er worden gesprekken opgestart, niet alleen tussen direct belanghebbenden: boer, keten en overheden. Uiteraard moet er een blik ngo's open worden getrokken om de coalitie (lees: D66) comfort te geven richting de Tweede Kamer.

Piet zei op het Catshuis terecht dat we een drukke tijd tegemoet gaan en we elkaar vaak gaan zien. 'Maak de agenda's maar leeg', zei hij nog wel. Ik heb Piet daarna niet meer gezien. Hij was klaarblijkelijk druk met versturen van twee brieven naar de Tweede Kamer. In de eerste kondigde hij een tariefsverhoging voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit aan van enkele tientallen procenten. Alsof ze al niet duur genoeg waren voor wat je ervoor terugkrijgt. De tweede brief was positiever. De hele veehouderij blijft netjes onder het productieplafond. Maar aan het einde van de brief werd de toon weer zuurder. Het plafond voor fosfaat en stikstof gaat in 2025 flink omlaag.

Die vriendelijke oom Piet komt maandag 28 november naar de algemene ledenvergadering van de POV in het Gelderse Heteren. We krijgen ruim de tijd om met de minister in debat te gaan. We hebben als bestuur al enkele prikkelende stellingen ter voorbereiding neergelegd. Wij zijn als POV blij en trots dat hij onze interessante vergadering komt opluisteren. Laten wij er met z'n allen voor zorgen dat hij voor een overvolle zaal staat en met een positief gevoel over onze varkenshouderij weer naar Friesland reist.

De agenda en de vergaderstukken zijn te vinden op mijnPOV.

Eric Stiphout
Vicevoorzitter Dagelijks Bestuur POV

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer