%27De+pijn+eerlijk+verdelen%27
Blog
© Jan van de Weem

'De pijn eerlijk verdelen'

Bij het lezen van het nieuws in Varkens over de cijfers van het eerste half jaar van ForFarmers was mijn eerste gedachte: dit is net wat D66-Kamerlid Tjeerd de Groot en Mobilisation for the Environment willen. De boeren moeten in de toekomst naar minder omzet (lees: minder dieren houden) en meer opbrengsten (lees: een beter verdienmodel). Dat is hun ogen dé oplossing is voor het stikstofprobleem.

Het bericht ging hier over de dalende omzet van ForFarmers wat wel resulteerde in een gestegen winst. Dat klinkt niet logisch, maar dat kan toch verschillende oorzaken hebben. Voor veel varkenshouders die te duur voer moeten kopen, is dit onbegrijpelijk. Ze vragen zich terecht af of ze nog wel van betrouwbare ketenpartners kunnen spreken.

Betrouwbare ketenpartners hebben boeren wel nodig als we het stikstofprobleem, dat groot is gemaakt, te lijf willen gaan. De overheid is hier ook een partner in en had, voordat ze met grof geweld door de porseleinkast raasde, beter haar huiswerk moeten maken en meer overleg kunnen voeren met de betrokkenen. Nu dit niet is gebeurd, zijn de rapen gaar bij de boeren en kan de overheid aan de slag om iets van het vertrouwen terug te verdienen. Dat wordt een flinke kluif, want het spreekwoord is niet voor niets: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Andere ketenpartners die bij dit stikstofprobleem een cruciale rol gaan spelen, zijn de slagerijen met daaraan gekoppeld de supermarkten. Zij zullen een grotere verantwoording moeten nemen bij het creëren van een goed verdienmodel in het keten. Het zou goed zijn als er een kostprijs-plus-constructie komt, vergelijkbaar met die van verse groenten. Als varkenshouderij hebben we hier nog een lange weg te gaan, omdat het nu al moeilijk is om het duurdere biologische vlees aan de man te brengen.

Het mag duidelijk zijn dat het stikstofprobleem niet een-twee-drie is op te lossen. Velen van ons snappen het niet meer waar we het eigenlijk over hebben. Doel van het geheel is dat de natuur(gebieden) zich herstellen en iedereen die daar invloed op heeft eraan meewerkt. De pijn eerlijk verdelen.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer