%27Een+nieuw+begin%27
Blog
© Jan van de Weem

'Een nieuw begin'

Als eerste wil ik iedereen een gelukkig en gezond 2022 wensen. Er is een nieuw jaar aangebroken waarin we waarschijnlijk weer plannen hebben die we graag willen realiseren. Dit geldt voor mij ook, maar eerst moet ik toch iets loslaten.

Ruim zeven jaar was ik raadslid van de gemeente Sint Anthonis. Deze gemeente is na de herindeling van 1 januari 2022 gefuseerd in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Een bekend fenomeen van opschalen om de kosten te drukken en je zeggenschap te verhogen. Ik ben hier voorstander van omdat het moeilijk wordt goede ambtenaren aan je te binden, dat je grote vraagstukken niet in gemeenschappelijke regelingen hoeft uit te voeren of geheel moet uitbesteden. Ik begrijp dat dit voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen is en dat voor hen uiteindelijk de dienstverlening van een gemeente het belangrijkste is. Je moet hier denken aan vergunningen en paspoorten et cetera.

Opschalen kennen we in de varkenshouderij al een lange tijd. Bedrijven hebben moeten groeien om de kosten terug te verdienen die door de opstapelende regelgeving stijgen. Denk hierbij aan onder andere het mestbeleid, het milieubeleid en de welzijnseisen. Je kunt wel stellen dat indirect een overheid ervoor zorgde dat bedrijven gingen groeien.

Hoe anders is de klank nu vanuit de samenleving. Die roept dat het terug moet naar een kringlooplandbouw. Met deze geluiden gaat een overheid rekening houden bij het opstellen van een visie en het maken van nieuw beleid. Elk nieuw kabinet zal achteromkijken om aanpassingen te doen: miniem of juist door drastische maatregelen te nemen.

Of er wat gaat veranderen in de komende jaren, moet nog gaan blijken. Een dezer dagen treedt een nieuw kabinet aan met dezelfde partijen als we de laatste vier jaar gewend zijn. Mijn positieve argwaan is dat het niet uitmaak of we oude wijn in nieuwe zakken doen of nieuwe wijn in oude zakken om daadwerkelijk veranderingen te krijgen. De ideeën bij de onderliggende partijen/mensen zullen niet veranderen.

Wat wel gaat veranderen, is de samenstelling van de boerenbestand. Door alle boven ons hoofd hangende regels zoals stikstof, ruimte, dierenwelzijn en de slechte vooruitzichten die worden voorspeld in de varkenshouderij, zullen de komende jaren veel collega's stoppen. Zij kiezen voor een andere invulling voor zichzelf en hun bedrijf. Hopelijk heeft het kabinet hier een positieve visie op en komt er een beleid waarbij iedere ondernemer weet waar hij aan toe is. Dit geldt niet alleen voor de stoppers, maar zeker ook voor de blijvers. Want deze categorie ondernemers mag zeker niet worden vergeten. Het blijven onze voedselproducenten voor de toekomst.

Mijn plannen voor 2022 zijn om rustig te beginnen en te genieten van mijn gezin, familie en vrienden. Want dat is er in de laatste jaren wat minder van gekomen. Daarna komt er een nieuwe uitdaging.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer