De+graanschuur+brandt
Blog
© Jan van de Weem

De graanschuur brandt

Juist op 24 februari plaatste Varkens de blog van Erik van Stiphout met als titel 'Alleen maar goed nieuws' breekt de oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne. Voor velen van ons onverwacht en dat geldt denk ik ook voor Erik. Het komt hard aan in Europa en iedereen heeft te doen met de mensen die dit overkomt.

Gelukkig zitten we hier op een veilige afstand maar toch raakt het me enorm. Het doet pijn in mijn hart als ik zie hoe de mensen daar vluchten en afscheid moeten nemen van hun gezin en familie om het ongewisse tegemoet te gaan. Machteloos voel ik me omdat je deze mensen zou willen helpen maar vanwege afspraken als NAVO dit verhinderen. Wat ik wel kan en ook zeker doe, is mijn huis ter beschikking stellen zodat deze mensen onderdak hebben en kunnen aanschuiven aan tafel.

Ook wij als varkenshouders zien de gevolgen van deze oorlog. Was er eerst nog een prijsstijging van granen en energie doordat er de dreiging was van een oorlog nu zien we dat deze stijging fors oploopt nu het daadwerkelijk oorlog is. Er komt geen graan meer uit de graanschuur van Europa en de vraag blijft of dat de komende jaren ook zo zal zijn. Er ontstaat dan een schaarste aan granen wat niet alleen het voedselpakket voor onze varkens duurder maakt, maar zeker ook van het brood dat je bij de bakker haalt en het bier wat je bij de brouwer koopt.

Het kan niet anders dan dat de prijzen van voedsel zullen stijgen en dat geldt ook voor varkensvlees, als deze situatie aanblijft. De wat ouderen onder ons weten nog de hervorming in 1992 met de invoering van MacSherry-regeling. De toen gestegen graanprijzen waren te hoog, onder andere door de afzonderlijke gegeven steun door regeringen van landen, daardoor werd het brood in de winkel te duur. Door hectaretoeslag toe te wijzen aan akkerbouwers kon de graanprijs gehalveerd worden zodat het brood weer door iedereen gekocht kon worden. In Europa is dit jaar de grootste verandering binnen het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vastgesteld sinds MacSherry. Het zal moeilijk worden om het brood betaalbaar te houden met het nieuwe GLB nu de graanschuur in brand staat.

Het is dus niet alleen maar goed nieuws voor de varkensboeren maar vergeleken bij de mensen die stad en land moeten verlaten omdat het te heet wordt onder hun voeten, mogen wij niet klagen.

Jan van de Weem
Voorzitter Studieclub vleesvarkens Horst en omstreken
Bedrijfsleider Manstal Vleesproductie Melderslo

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer