Dierziekten%2C+hitte+en+energiekosten+drukken+operationele+winst+ForFarmers
Nieuws
© ForFarmers

Dierziekten, hitte en energiekosten drukken operationele winst ForFarmers

Het warme weer, Afrikaanse varkenspest, vogelgriep en hogere energie- en transportkosten zorgen in het derde kwartaal voor een daling van de operationele winst van ForFarmers van 17,3 procent. De betere afzet in Polen en het Verenigd Koninkrijk kan dat niet goedmaken.

Voerfirma ForFarmers heeft volgens financieel directeur Roeland Tjebbes te kampen met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, de uitzonderlijk lange warme zomerperiode en de gevolgen van Afrikaanse varkenspest en vogelgriep. De warme zomer zorgde voor lage waterstanden en daar komen de hogere energiekosten en dus ook transportkosten nog eens bij.

Pluimveehouders hebben vooral te maken met de directe, maar ook met de indirecte gevolgen van vogelgriepuitbraken. En varkenshouders met name met de indirecte financiële gevolgen van de Afrikaanse varkenspest.

Vooral daling in varkenssector

De daling van de afzet van ForFarmers was vooral het gevolg van de nijpende situatie in de varkenssector, waar de varkenshouders ondanks de hoge varkensprijzen nog steeds niet rendabel konden produceren. De voerkosten waren daarbij in het derde kwartaal wel lager dan in het tweede, maar dat was nog niet voldoende voor een positief resultaat voor de varkenshouders.

Vooral in Duitsland deed de financiële situatie in combinatie met een onduidelijk of ongunstig toekomstperspectief varkenshouders besluiten te stoppen met hun bedrijf. De varkensstapel in het Verenigd Koninkrijk is gekrompen door de slechte winstgevendheid voor varkenshouders en de grote achterstanden in de slachthuizen door de tekorten aan vakkundig personeel. In Nederland waren er eveneens minder varkens dan een jaar eerder. Dit is het gevolg van de milieumaatregelen om de varkensstapel te verkleinen.

Deze ontwikkelingen drukten zwaar op de volumeontwikkeling van ForFarmers. De varkenssector in Polen is relatief klein, maar groeiend. De afzet van ForFarmers in Polen groeide gestaag door, mede door de introductie van varkensvoerconcepten die al in andere thuismarkten hun succes hebben bewezen.

Meer afzet bij vleeskuikens Polen

De afzet van ForFarmers in de vleeskuikensector steeg in België, Duitsland en vooral in Polen. De vraag naar pluimveeproducten uit Polen nam toe door het wegvallen van de export uit Oekraïne. Daarnaast kiezen consumenten door de inflatie vaker voor kip, omdat dit relatief goedkoop is vergeleken met andere vleessoorten. Deze trend werd ook waargenomen in Nederland.

De marktpositie van ForFarmers op het gebied van welzijnsconcepten in de vleeskuikensector neemt toe. Tegelijkertijd daalt het volume, aangezien het succes van het Beter Leven-keurmerk gepaard gaat met het houden van minder dieren op dezelfde oppervlakte.

Twee keer zo hoge energiekosten

De stijging van de brutowinst van ForFarmers was niet voldoende om de hogere bedrijfslasten te dekken, met name door de nagenoeg twee keer zo hoge energiekosten. Daardoor waren de geconsolideerde onderliggende inkomsten voor aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen (Ebitda), ofwel de operationele winst (de brutowinst minus personeels-, energie- en andere bedrijfskosten), een paar miljoen euro lager dan een jaar eerder.

Op kwartaalbasis vertaalt zich dit in een relatief hoog percentage van 17,3 procent. Exclusief de hogere energiekosten zou de onderliggende Ebitda in het derde kwartaal van 2022 ongeveer gelijk zijn gebleven, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer