Blik+werpen+in+nieuwste+vleesvarkenstal+Zwinderen
Nieuws
© Facebook (Familie Bom)

Blik werpen in nieuwste vleesvarkenstal Zwinderen

De nieuwbouw van een vleesvarkensstal bij familie Bom op de thuislocatie in het Drentse Zwinderen nadert zijn voltooiing. Voordat de eigen biggen erin gaan, kunnen geïnteresseerden het nieuwe varkensonderkomen op 14 oktober bekijken. Uitbreiding op hun thuislocatie is mogelijk gemaakt door extra emissiemaatregelen te treffen.

De nieuwe stal met 1.800 plaatsen voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij en de varkens voldoen aan de criteria van het Beter Leven-keurmerk met één ster. Bestaande stallen op de thuislocatie zijn eveneens voorzien van luchtwassers om ruimte voor ontwikkeling mogelijk te maken.

De uitbreiding zorgt ervoor dat familie Bom alle op hun bedrijf geboren biggen kunnen blijven en als vleesvarken kunnen worden afgezet. De familie houdt 430 zeugen en ze hadden al 4.000 plaatsen voor het houden van vleesvarkens.

Energieneutraal

De uitbreiding is voorzien van de nieuwste technieken op gebied van duurzaamheid, brandveiligheid en dierenwelzijn. De warmte in de luchtwassers die de ammoniakuitstoot met 70 procent reduceren, wordt via een warmtepomp teruggewonnen. Met deze stap in combinatie met zonnepanelen wordt energieneutraliteit van het bedrijf bereikt. Via een computergestuurde droogvoerinstallatie krijgen varkens voer en op de nippel krijgen ze een mix van vloeibare bijproducten. Hiermee vervangt familie Bom 35 procent van het doorvoerrantsoen.

Een brandsignaleringsinstallatie reageert direct bij plotse temperatuurverschillen in de afdelingen.

Met ruwvoerdosatorsysteem (Happy Feeder) worden de varkens automatisch voorzien van speel- en wroetmateriaal. Daarnaast zijn er wigwapjes en schuurborstels in de hokken aanwezig. Een nevelkoelsysteem is aangelegd om de vleesvarkens in warme periodes meer comfort te bezorgen. Datzelfde geldt voor de overdekte afleverruimte van vleesvarkens.

Waar en wanneer?

Op vrijdag 14 oktober kunnen bezoeker tussen 14.00 en 18.00 uur terecht op Verlengde Hoogeveense Vaart 33 in Zwinderen. De familie Bom heet iedereen van harte welkom maar verzoekt iedereen om om niet in bedrijfskleding te komen.

Ook zijn er diverse bedrijven present zoals Best Star Meat, Bouwimpex, Countus, De Oosthof Dierenartsen, F.H. Loohuis, FarmConsult, ForFarmers, Groba voedersystemen, Handelshuis Schuttert, HEBO Techniek, Looop, Meppelink, Nijenkamp stalinrichting en voerinstallaties, Rabobank, Ten Dijk Plaagdierbeheersing, The Schippers Group, Topigs Norsvin, Univé Dichtbij en Veldman Group. The Pig Story vanuit de POV is eveneens aanwezig.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer