Voeromzet+ForFarmers+daalt+in+eerste+half+jaar
Nieuws
© ForFarmers

Voeromzet ForFarmers daalt in eerste half jaar

Veevoederbedrijf ForFarmers heeft in het eerste helft van dit jaar 7,4 procent minder voer afgezet dan in het eerste helft van vorig jaar. Het volume daalde met 7,9 procent naar 4,5 miljoen ton.

De afzet van mengvoer nam vooral af in de varkenssector, onder meer door de krimp van de sector in Nederland als gevolg van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen, de huidige lage rentabiliteit van varkenshouders in het algemeen en door het afscheid van een grote klant in het Verenigd Koninkrijk in april 2021.

Ook is een fors aantal varkenshouders in Duitsland gestopt als gevolg van de gevolgen van de aanhoudende exportbeperking van varkens uit Duitsland naar China.

Zowel in de herkauwerssector als in de pluimveesector werd een lichte daling van volume gerealiseerd. In Nederland bleef het volume in de herkauwerssector vrijwel stabiel. De afzet aan pluimveehouders in Polen nam sterk toe in volatiele marktomstandigheden. Als gevolg van de oorlog wordt er minder pluimveevlees geëxporteerd vanuit Oekraïne. Polen springt hierop in.

Toename brutowinst

De brutowinst nam na de toename van 9,3 procent in het eerste kwartaal verder toe in het tweede kwartaal tot een totale stijging in het eerste half jaar van 2022 van 18,3 procent tot 257,3 miljoen euro. De brutowinst steeg in alle clusters.

Het onderliggend resultaat steeg met 5,6 procent tot 43,1 miljoen euro. De stijging is het gevolg van een sterke verbetering in Duitsland/Polen in combinatie met dalingen in de clusters Nederland/België en het Verenigd Koninkrijk.

Joint venture

De directie van ForFarmers is vooral enthousiast over de aangekondigde joint venture tussen ForFarmers UK en de pluimveevoeronderneming 2Agriculture in het Verenigd Koninkrijk. Volgens CEO Chris Deen van ForFarmers gaat dit veel synergievoordelen geven.

Het veevoederconcern investeert al enkele jaren fors in de pluimveesector. In 2018 in Polen, in Nederland werd De Hoop in het Gelderse Zelhem overgenomen en ook de investering in een meerderheidsbelang in 2Agriculture toont aan dat ForFarmers in de pluimveesector wil blijven groeien.

Pluimveevlees

De verwachting is dat de consumptie van pluimveevlees in Europa blijft stijgen, ook in verhouding tot varkensvlees. Volgens het bedrijf heeft de Nederlandse pluimveesector een goede positie, doordat het heeft geïnvesteerd in scharrelconcepten en het Beter Leven-keurmerk. Volgens de directie van ForFarmers betalen de investeringen in de pluimveesector, met name de vleeskuikens, zich goed uit.

Ook Nederlandse slachterijen, zoals Plukon en Storteboom, zijn actief in meerdere Europese landen. ForFarmers kan daar goed bij aansluiten door de investeringen die het veevoerconcern heeft gedaan.

ForFarmers kiest vooral voor 'consolidering' in de huidige vijf markten Nederland, België, Duitsland, Polen en Verenigd Koninkrijk. In het verleden kondigde het bedrijf aan het aantal thuismarkten misschien uit te breiden van vijf naar zeven landen.

Geen winstverwachtingen

ForFarmers deelt geen winstverwachtingen over de tweede helft van 2022 en dus ook niet over heel 2022. De marktomstandigheden zijn te onzeker en volatiel. De oorlog in Oekraïne, de inflatie, stijgende productiekosten, Afrikaanse varkenspest, vogelgriep en ook de droogte maken dat er te veel onzekere factoren zijn.

Ondanks de lage waterstanden komt op dit moment de productie in de fabrieken van ForFarmers niet in gevaar. Vrijwel alle locaties liggen aan rivieren en kanalen. Wel brengt dit hogere kosten met zich mee in het productieproces van diervoeders.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer