Waar+halen+we+de+energie+vandaan%3F
Blog
© Jos Thelosen

Waar halen we de energie vandaan?

Energie wat is dat eigenlijk? Het is een veelomvattend woord met meerdere betekenissen. In het algemeen wordt het gezien als ‘de kracht om iets te doen’, maar energie hebben we ook elke dag nodig om te kunnen leven.

Energie krijgen we in onze voeding binnen via eiwitten, vetten en koolhydraten. Energie om onze huizen en stallen te verwarmen is momenteel een veelbesproken onderwerp. De prijzen rijzen de pan uit. Dat laatste heeft momenteel veel invloed op de kostprijs wat ervoor zorgt dat de “emotionele energie” onder druk staat. Waar haalt u het vandaan?

Energie is een grote kostenpost in de varkenshouderij. Nu de energieprijzen bijna verviervoudigd zijn worden de gevolgen van deze oplopende kosten steeds meer zichtbaar. Dit hakt er bij veel mensen hard in. Ik krijg daarom steeds vaker de vraag hoe en waarop energie bespaard kan worden. Dit kan ten eerste natuurlijk door zuinig om te gaan met energie. Denk bijvoorbeeld aan biggenlampen niet onnodig lang aan te laten, vloerverwarming uit waar het kan of investeren in LED-lampen. Maar denk ook eens aan besparen op energie in voer (EW) nu de voeropnames na de warme periode weer aantrekken.

Naast besparen op energie kan zelf opwekken interessant zijn. Investeringen zoals zonnepanelen en warmteterugwinning uit luchtwassers renderen nu sneller dan voorheen.

De energie om u in deze tijd staande te houden vergt veel inspanning en geduld. Ook van mij vraagt het om energie te stoppen in zaken die je wel kunt beïnvloeden. Zoals het verbeteren van uw technische resultaten, maar ook van uw financiële resultaten. Samen maken we hierin de afwegingen zodat we de puf houden om er dagelijks tegenaan te gaan.

Juist nu is het ook belangrijk om stil te staan bij de kleine successen die ons weer energie opleveren. Zelf krijg ik energie van ondernemers die door ontwikkelen. Zo nemen we als ForFarmers binnenkort deel aan een open dag bij familie Van Gerwe in Schaijk met hun nieuwe vrije uitloop kraamstal. Een bruisend bedrijf waar de energie vanaf spat.
Wees zuinig op uw energie en sta stil bij de kleine dingen waar u energie van krijgt. Niet alleen binnen uw bedrijf, maar, juíst nu, ook binnen uw relatie, gezin, vrienden of familie.

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  10° / 5°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer