%27Dweilen+met+de+kraan+open%27
Blog
© Zoetis

'Dweilen met de kraan open'

In mijn tijd als dierenarts voor KI-beren kwam ik zelden ziektekundige dingen tegen. Hoog gezonde aanvoer van dieren, een goed ligbed en beren die wekelijks 'aan hun trekken komen'. De biosecurity moet van het hoogste niveau zijn, om de gezondheidsstatus van de beren te waarborgen. Wat er niet binnen komt, kan de varkens ook niet ziek maken.

Met Afrikaanse varkenspest (AVP) in het achterhoofd, laat het belang hiervan zich eenvoudig raden: Spermadoses worden vanaf één KI-station over het hele land uitgeleverd. Periodieke controle van de biosecurity en uitgebreide screening van alles wat het KI-station binnenkomt, verkleint het risico op introductie van nieuwe ziekteverwekkers, zoals AVP.

Als varkensdierenarts bezoek ik sinds 1 juni de klanten van KI-stations. Daar zie ik veel van de biosecurity maatregelen terug waar ik me jaren mee bezig heb gehouden. Dat neemt niet weg, dat op menig KI-station en varkensbedrijf, altijd wel het één en ander te verbeteren is op het gebied van biosecurity. Daarbij is het vooral belangrijk te constateren wat wél verbeterd kan worden.

Zo wordt bijvoorbeeld vaak gedacht, dat een goede scheiding tussen de vuile- en schone weg onmogelijk is, omdat de looplijn tussen verschillende stallen op het erf, dezelfde is als de weg waarop auto's en vrachtwagens rijden. Dat is geen reden om het principe overboord te gooien. Zoek dan juist naar maatregelen, om de nadelige gevolgen van deze kruising te beperken. Denk daarbij niet alleen aan fysieke maatregelen, zoals een hygiënesluis of reiniging en ontsmetting. Zeker werknemers en erfbetreders hebben een belangrijke rol; zorg dat zij het belang van een goede biosecurity kennen. Als het bij iedereen tussen de oren zit, is de kans dat er binnenbochten genomen worden kleiner.

Uiteindelijk is insleep van ziekte, zelfs met uitgebreide biosecurity maatregelen, niet 100 procent te voorkomen. Een lek in de externe biosecurity, hoe klein ook, is een kans voor een ziekteverwekker zoals AVP om binnen te komen. Niets doen is dweilen met de kraan open. Wanneer heeft u voor het laatst de biosecurity op uw bedrijf kritisch laten beoordelen? Goed om eens met uw dierenarts te bespreken en te kijken waar de verbeterpunten liggen.

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis
MM-22038

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer