%27Gezonde+lucht%27
Blog
© Zoetis

'Gezonde lucht'

Donkere wolken pakken zich samen boven Schiphol. Reizigers die uren moeten wachten. Vluchten die worden geannuleerd. Personeel dat wordt onderbetaald. En ook voor de omwonenden zijn er geen positieve berichten over de luchtkwaliteit.

Uit onderzoek blijkt dat omwonenden een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten door blootstelling aan ultrafijnstof. Luchtwegklachten zijn bij deze mensen vaak ook ernstiger van aard. De kwaliteit van lucht heeft veel invloed op de gezondheid. Na uitgebreid onderzoek zijn er grenswaarden vastgesteld voor bijvoorbeeld fijnstof, ammoniak en CO2.

Zo wordt voor kinderdagverblijven een maximale CO2-norm van 1.200 delen per miljoen (ppm) aangehouden. Is de luchtverversing onvoldoende, dan kun je namelijk last krijgen van hoofdpijn, concentratiestoornissen en duizeligheid. Klachten die bij varkens natuurlijk moeilijk meetbaar zijn!

Over het algemeen worden er dan ook hogere grenswaarden in de praktijk gehanteerd. Er wordt vaak wat minder geventileerd omdat de afdelingen dan minder bijverwarmd hoeven te worden om de temperatuur op peil te houden. Daarnaast kan hard ventileren tocht tot gevolg hebben.

Te weinig luchtverversing heeft echter tot gevolg dat virussen, bacteriën en endotoxinen (deze zijn vaak gebonden aan fijnstof) onvoldoende 'weggeventileerd' worden. Gespeende biggen hebben een tot vier keer zo grote kans op luchtwegproblemen bij 3.500 ppm dan bij 2.000 ppm. Dit is zeker iets om rekening mee te houden.

Het is best vergelijkbaar, een biggenafdeling en een kinderdagverblijf. Want net zoals kleine kindjes vaak met een snotneus thuiskomen, lopen jonge biggen ook tegen virussen en bacteriën aan terwijl ze nog volop immuniteit aan het opbouwen zijn. Het is een kwetsbare fase in hun leven.

Klimaatmetingen zijn steeds gebruikelijker in varkensstallen. Fijnstof, ammoniak en CO2 kunnen constant worden bewaakt. Dat is een mooie ontwikkeling, want alleen met goed management, aandacht voor de dieren en vaccinaties red je het niet.

Zoals geldt voor de omwonenden van Schiphol geldt ook voor onze varkens: gezonde lucht is een basisvoorwaarde voor een gezond leven.

Tineke van de Veerdonk
Varkensdierenarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer