Restricties+in+grensregio+Emsland+opgeheven
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

Restricties in grensregio Emsland opgeheven

De varkens van bedrijven in het gebied rondom het Duitse Emsburen mogen sinds vandaag weer vrij worden verhandeld. De beperkingen die sinds 2 juli na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een zeugenbedrijf werden opgelegd, zijn opgeheven.

Varkens uit het voormalige toezichtsgebied in Emsland kunnen weer zonder beperkingen worden vervoerd en geslacht. Tussen de 60.000 en 70.000 veelal te zware vleesvarkens staan op de lijst om geslacht te worden. Volgens de belangenorganisatie van varkenshouders in Duitsland (ISN) wegen de dieren zelfs 170 kilo en passen ze niet binnen het normale betalingssysteem voor vleesvarkens. Een optie kan zijn om de zwaargewichten te exporteren naar Italië en Polen.

De economische schade voor de varkenshouders in het nu vrijgekomen gebied is fors. Door de quarantainemaatregelen was het vlees uit de ingesloten regio Emsburen maandenlang nauwelijks verhandelbaar. ISN schat de schade op minstens 15 miljoen euro.

3,4 miljoen euro schade

Voor de circa 17.000 varkens die tijdens de insluitingsperiode zijn geslacht, hebben varkenshouders nog geen euro ontvangen. Dit alleen al is een schadepost van 3,4 miljoen euro. Daarbovenop komen nog de transportkosten, de extra voerkosten en de financiële verliezen van de biggenproducenten door de slechte vermarkting.

ISN roept de federale en regionale overheden op om de veroorzaakte schade te vergoeden via een AVP-compensatiefonds. Oftewel: het goede voorbeeld volgen van Italië waar een compensatiefonds van 25 miljoen euro is opgezet voor varkenshouders in regio's waar AVP is opgedoken.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 11°
  5 %
 • Zondag
  13° / 9°
  15 %
 • Maandag
  11° / 7°
  70 %
Meer weer