Roep+om+reddingsplan+Roemeense+varkenssector
Nieuws
© Varkens Archief

Roep om reddingsplan Roemeense varkenssector

Afrikaanse varkenspest (AVP) blijft flink huishouden in Roemenië. Volgens de minister van Landbouw, Petre Daea, is de Roemeense varkenshouderij in twee jaar tijd meer dan 1.200.000 varkens kwijtgeraakt. De regering vraagt hem om snel met een soort reddingsplan te komen.

De Roemeense varkenssector heeft afgelopen jaren flinke klappen gehad, meldt Agroberichtenbuitenland. Ondanks alle inspanningen van diverse overheidsinstanties om AVP te stoppen, groeit het aantal nieuwe uitbraken bij wilde zwijnen en gehouden varkens.

Dat is een zorgpunt, omdat er ook activiteiten in de pijplijn zitten om het aantal zeugen weer op niveau te brengen. Het herbevolken van grote zeugenbedrijven, geruimd na besmet te zijn met AVP en een verplichte sanitaire leegstand, is gewenst om het probleem van het gebrek aan biggen te verlichten.

Flinke tik

Door het verlies van 1,2 miljoen varkens krijgen niet alleen Roemeense varkenshouders een flinke tik, de slachterijen en de vleesverwerkende bedrijven maken volgens Daea eveneens zware tijden door. Ook zijn de handel en de agrovoedingsbalans flink verstoord en is de afhankelijkheid van de import van varkensvlees toegenomen.

De landbouwminister werd door andere ministers gevraagd om binnen twee weken een plan van maatregelen te presenteren over het herstellen van de productie van varkensvlees in Roemenië. Grondstoffen om varkens te voeden, zijn er immers voldoende. Wel zullen de bestrijdingsmaatregelen tegen AVP zo moeten worden georganiseerd dat varkenshouders worden gestimuleerd om hun stallen weer vol te leggen met zeugen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer