NVWA+legt+nadruk+op+transporthygi%C3%ABne+door+risico%27s+diergezondheid
Nieuws
© Léonie Vaarhorst

NVWA legt nadruk op transporthygiëne door risico's diergezondheid

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maakt zich grote zorgen over het risico dat vogelgriep of Afrikaanse varkenspest via transportmiddelen wordt overgebracht als die niet of onvoldoende worden gereinigd en ontsmet. Ze doet een dringende oproep om de hygiënevoorschriften op de letter te volgen.

Voor de NVWA is het regelmatig opduiken van het vogelgriepvirus aanleiding om nogmaals het belang te onderstrepen van de hygiënevoorschriften.

Extra controles afgelopen jaar tonen volgens de NVWA aan dat uitvoering van de hygiënemaatregelen niet op alle plaatsen op de juiste wijze gebeurt. Zo was er sprake van transportmiddelen die niet op alle plekken voldoende waren schoongemaakt of volgt men de reinigings- en ontsmettingsstappen onvoldoende. Soms ook, schrijft de NVWA, is de concentratie van het ontsmettingsmiddel te laag. Dit vergroot de kans op verdere besmettingen via transport.

Aanscherpen hygiënemaatregelen

De NVWA adviseert daarom alle vervoerders van varkens, pluimvee en eieren dringend de bestaande hygiënemaatregelen aan te scherpen door het stappenplan op haar site stelselmatig te volgen. De NVWA noemt de naleving van de reinigings- en ontsmettingsprocedures en hygiëneprotocollen op de primaire bedrijven, broederijen en slachthuizen essentieel om verdere verspreiding van virussen via diertransport te kunnen beperken.

Afrikaanse varkenspest

Het risico op het overbrengen van smetstoffen wanneer niet of onvoldoende wordt gereinigd en ontsmet, geldt ook voor andere besmettelijke dierziekten. De NVWA noemt in dit verband Afrikaanse varkenspest in het bijzonder, dat sinds september 2020 westwaarts is opgeschoven naar Duitsland. De situatie is er nog steeds niet onder controle.

Eind augustus nog besloot de Europese Commissie dat de maatregelen in de 10 kilometerzone in Emsland en Grafschaft Bentheim onverkort van kracht blijven tot 14 oktober. De Europese Commissie noemt het risico op uitbraken onverminderd groot. In Emsland en Grafschaft Bentheim werd begin juli Afrikaanse varkenspest vastgesteld op een bedrijf. Over hoe het bedrijf besmet is geraakt is nog steeds geen duidelijkheid.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer