%27Is+er+nog+toekomst+voor+onze+sector%3F%27
Blog
© Koos Groenewold

'Is er nog toekomst voor onze sector?'

We ontvingen een uitnodiging van onze voerleverancier voor een ledenvergadering. Nu zult u denken: dat gebeurt wel vaker. Maar dit keer moesten wel onze paspoorten mee. Sinds vorig jaar voeren we namelijk van een Duitse voerleverancier. Hier nog eens over nadenkend klinkt het ver weg, maar de brokken leggen minder kilometers af dan voorheen. Tja, dat krijg je als je dicht bij de grens woont.

Onze oosterburen lopen doorgaans voorop, zeker als het om vergroening en welzijn gaat. Met de titel 'Kunnen we ons in de toekomst nog veehouderij veroorloven?' was mijn nieuwsgierigheid wel gewekt. Wilhelm Windisch, voorzitter diervoeding van de Technische Universiteit van München, nam ons die avond mee in zijn betoog.

Allereerst had Windisch het grondgebruik in Duitsland op een rijtje gezet. Het blijkt dus dat 1 kilo veganistisch eten maar liefst 4 kilo niet-eetbare biomassa oplevert. Dit klinkt als veel restafval. Anderzijds is het ook wel logisch. Niemand oogst tarwe en eet dat direct op. Het product ondergaat een bewerking, zodat de mens het op kan eten en dat brengt altijd resten met zich mee. Ik moet er niet aan denken dat ik stro moet gaan eten. Maar is veganistisch eten dan wel duurzaam?

Ook het kweekvlees kwam aan bod. Weet u hoe dit tot stand komt? Je neemt een biopt van een dier waaruit stamcellen worden gehaald. Deze moet je 'voeren' met voedingstoffen, zodat ze gaan groeien en je dus een stukje kweekvlees krijgt. Windisch vergeleek het met een wild zwijn. Je gaat een wild zwijn ontleden in veel kleine delen en deze aan een wild zwijn voeren, zodat hij groeit en je dit wild zwijn weer op kan eten. Is dat nu ingewikkeld doen of niet? Veel simpeler is het dus om het varken gewoon reststromen te laten eten, zodat hij daar een lekker stukje vlees van kan maken. Het afval is opgeruimd en we hebben er geen laboratorium voor nodig.

En ook als je kijkt vanuit het oogpunt van de carbon footprint en/of de food- en feedcompetitie, dan komt het varken ten opzichte van de koe en of de kip er geweldig goed uit. Dit was voor mij geen nieuws en ik mag toch hopen dat u ook het onderzoek van Keten Duurzaam Varkensvlees heeft gelezen, dan wel het verhaal 'het varken is de koning van de hele kringloop van de Pigstory uit uw hoofd kent. Wat is het toch tof om nu en op termijn varkens te houden en dus ook een toekomst te hebben.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer