Ook+tijd+voor+wat+anders%3F
Blog
© Koos Groenewold

Ook tijd voor wat anders?

Vakantietijd. Zon, zee en strand en dat liefst all-inclusive. Maar dat is niets voor mij. Vakantie is voor mij erop uittrekken, mezelf losmaken van mijn bedrijf. En als ik dan in het buitenland ben, wil ik me verdiepen in hoe een ander woont en leeft. En waarom hij deze keuzes maakt. Dit zorgt ervoor dat ik mezelf ook in de spiegel aankijk en me afvraag: waarom doe ik dat wat ik doe?

Dit jaar hebben we als vakantieland gekozen voor Denemarken. Een land waar ik tijdens mijn Nuffieldstudie ook terechtkwam. Inmiddels telt het meer zeugen dan in Nederland en worden er meer vleesvarkens geslacht. Een groeiende varkenssector, hoe anders dan in Nederland. Dit is onder meer een gevolg van Afrikaanse varkenspest in Duitsland en héél veel meer grond. Wat hebben wij mooie wuivende korenvelden zien staan. En écht met dikke knoepers van aren erin. Wow, wat een mooi gewas. Een perfecte basis voor goed voer voor je eigen varkens. Er kwam geen einde aan de velden. Logisch dat dan mestafzet geen problemen is.

Helaas is het door Covid-19 tijdens mijn studie bij telefonisch overleg gebleven. Hoe gaaf is het dat je nu na je Nuffieldstudie de contacten oppakt. Maar ook dat je door het netwerk wat je ontwikkeld hebt, je dat ook makkelijker verder uitbouwt. In plaats van slenteren langs winkels, omdat je iets moet doen, heb je nu een interessant gesprek over de structuur en de ontwikkelingen van de Deense varkenshouderij én kan je ook nog varkens zien. Omdat de gezondheidsstatus hoog is, geldt hier wel dat je 24-48 uur varkensvrij moet zijn. Dus zomaar overal varkens kijken gaat niet lukken. Dus snuiven we ondertussen wat natuur en cultuur op. We zijn tenslotte ook op vakantie.

Begint het nu ook bij jou te kriebelen? En loop je ook met een vraag over je bedrijfsvoering rond? Dan wist ik het wel. Ik ging deze week nog die vraag uitwerken en mij snel aanmelden voor het Nuffieldscholarship. Op de website www.nuffield.nl staat een aanmeldformulier dat je tot 1 augustus kan invullen en op kunt sturen. Denk je dat het kort dag is? Nee hoor, de meeste aanmeldingen komen net op tijd binnen. Dus dat is geen probleem. Het gaat je meer opbrengen dan je van te voren kunt bedenken. Neem even tijd voor wat anders. Dus ik zeg DOEN!

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer