%27Innoveer+bedrijf+met+Nuffield+studiebeurs%27
Blog
© Koos Groenewold

'Innoveer bedrijf met Nuffield studiebeurs'

Een paar jaar geleden kreeg ik de mogelijkheid om met een studiebeurs te reizen. Aan de hand van mijn onderzoeksvraag die ging over ‘welke data ben ik nodig van mijn individuele dieren om deze met zo weinig mogelijk ingrepen groot te krijgen’, begon ik te reizen.

Samen met 7 andere boeren uit Nederland die ook deze studiebeurs van Nuffield toegewezen hadden gekregen, maar een hele andere onderzoeksvraag hadden, reisden we af naar Iowa. Dé landbouwprovincie in de Verenigde Staten. Daar vond de startconferentie voor onze jaargang plaats. We kwamen daar met 70 mensen uit 11 landen bij elkaar. Daar leerden we over de landbouw en de landbouwpolitiek in die landen en kwam je aan interessante adressen van boeren en bedrijven om die te bezoeken. Door deze te bezoeken hoop je antwoorden te vinden op de onderzoeksvraag waarmee jij je gedurende de studie van anderhalf jaar mee bezighoudt.

Nuffield is een wereldwijde organisatie die bestaat uit een netwerk van internationale Nuffield Scholars. Dit zijn mensen die een studiebeurs toegewezen hebben gekregen om hun kennis te vergroten en ervaring op te doen.

Mijn officiële traject is inmiddels afgelopen, maar het netwerk blijft werken. En dat is geweldig. Zo had ik onlangs een scholar uit Nieuw-Zeeland op bezoek. Zij werkt op het ministerie van landbouw in Nieuw-Zeeland en haar onderzoeksvraag gaat ook over data. Maar ook andere onderwerpen kwamen aanbod, zoals de macht van China en de energietransitie. Ook kwam zij nog met een interessant bedrijf om te bezoeken. Wie weet, want volgend jaar is er een reünie. En je raadt het vast. Deze wordt gehouden in Nieuw-Zeeland.
Daarnaast kreeg ik nog een appje uit Frankrijk van een onderzoeker. Hij wilde met collega’s een studiereis in Nederland gaan maken en ook ons bedrijf bezoeken. Wees welkom. Ook hier vlogen de vele thema’s die ons als varkenshouder bezighouden over tafel; wat doet de varkensmarkt, hoe zal het gaan met de graanprijzen, hoe gaat het met de opvolging, wat ten aanzien van stikstof enzovoort. De tijd vloog! Geweldig om elkaar na een paar jaar weer te ontmoeten en zo kennis uit te wisselen.

Vanuit het Nederlandse Nuffield bestuur kan je een studiebeurs toegewezen krijgen. Hiervoor moet je een heuse sollicitatiebrief schrijven en daarin ook je onderzoeksvraag goed omschrijven. Deze is veelal gericht op een innovatie. Tenslotte wil je graag vooruit met je bedrijf. Dat wil je ontwikkelen, zodat het toekomstbestendig is. Op de Nuffield-site vind je heel veel informatie. Wie zit er in het bestuur, wat wordt er van je verwacht. Ook de mensen die deze studiebeurs gehad hebben, kun je erop terugvinden. Neem gerust contact met ze op om ook eens naar hun ervaringen te vragen. De inschrijving voor het jaar 2023 kan in juli en augustus. Bereid je voor en meld je tijdig aan. Voor je het weet is het 1 september en mis je een unieke kans om jezelf en je bedrijf te innoveren.

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer