Ikigai
Blog
© Koos Groenewold

Ikigai

Ja jullie lezen het goed, mijn verhaal gaat over Ikigai. Ikigai is een Japans concept dat staat voor datgene waarvoor jij je bed uit komt. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk, want voor mij zijn dat de varkens.

De varkens moeten elke dag goed verzorgd worden en vragen tijd en energie. Maar eigenlijk krijg ik daar juist energie van.

Ikigai gaat veel breder. Het is niet alleen je beroep wat je bezig houdt en waar je betaald voor kan worden, maar laat je ook nadenken over waar ben je goed in bent. Wat is je passie? Wat vind je leuk? Wat is je missie, je roeping? Wat heeft de wereld nodig? Als je hier allemaal antwoorden op gevonden hebt, dan heb je je Ikigai gevonden. Oftewel: het Japanse geheim voor een lang en gelukkig leven.

Het zoeken naar je Ikigai is eigenlijk een reis. Ik vind het ook een mooiere term dan werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Want wat houdt dat eigenlijk in?

Denk maar niet dat ik die Japanse term bedacht heb. Ik luisterde naar een webinar georganiseerd vanuit LTO met als thema 'pak de regie en blijf scherp.' Één van de beginvragen was of je persoonlijke ontwikkeling heel erg belangrijk vindt, niet zo belangrijk of ben je er nog nooit mee bezig geweest. Ik schrok van de uitkomst dat 30 procent hier nog nooit mee bezig was geweest. Ik hoop dat jij dit ook een heel hoog percentage vindt, maar kijk je dan ook even naar je partner? Ontwikkelt hij of zij zich wel? Maak je daar samen ook wel eens tijd voor?

Veelal worden de cijfers besproken en is de conclusie dat het technisch op een paar aantal punten beter kan. Vanuit financieel opzicht zijn vaak ook nog wel wat besparingen te bedenken. Je adviseur gaat weer weg en stuurt zijn rekening. Maar hoe gaat het met jezelf en hoe sta je in het leven? Er gebeurt zoveel meer op onze erven. Word je blij van nog een tandje erbij? Of maar weer ergens kosten zien te besparen?

Heb jij de regie wel in handen, of toch de bank, de voerleverancier of vaar je blind op je financieel adviseur? Heb jij echte sparringpartners om je heen verzameld? Mensen die ook jou feedback kunnen geven op wie je bent of geven ze jou alleen advies met een bijbehorende factuur?

Gaat ook u uw Ikigai ontdekken?

Ruth van der Haar
varkenshouder in Collendoorn

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  60 %
Meer weer