Objectieve+geurmetingen+inzet+van+POV
Nieuws
© Jos Thelosen

Objectieve geurmetingen inzet van POV

De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) vindt dat de overheid werk moet maken van objectieve geurmetingen. De POV geeft aan daaraan mee te willen werken.

In de nieuwsbrief van de POV reageert de organisatie op de uitspraak van de Rechtbank in Den Haag dat het wettelijk systeem niet de nodige bescherming biedt aan burgers in het buitengebied. Hiermee maakt de rechter de nationale overheid mede verantwoordelijk voor geuroverlast. Het betekent dat burgers die overlast ervaren dit kunnen verhalen op de overheid.

De genoemde rechtszaak werd aangespannen door zestien burgers tegen de Nederlandse staat. De POV stelt dat de uitspraak toeziet op de verantwoording van de nationale overheid. Echter wijst er ook op dat vergunningverlening en handhaving juist veelal regionaal en lokaal beleid betreft. Hoe zich dat tot elkaar gaat verhouden, is volgens de POV nog onduidelijk.

Vorkomen van hinder

De POV noemt geurhinder een lastig thema en heel subjectief. Varkensbedrijven willen niet tot overlast zijn en doen er alles aan om hinder zoveel mogelijk te voorkomen, stelt de organisatie. De POV vindt dat in overbelaste situaties een oplossing gezocht moet worden en ziet ook dat dit in de praktijk veelal gebeurt. Dat gaat vaak in goed overleg tussen varkenshouders en hun omgeving.

De POV pleit al jaren voor doelvoorschriften in plaats van middelvoorschriften als het gaat om zaken als geuroverlast. Deze uitspraak van de Haagse rechter onderstreept volgens de organisatie nogmaals dat dit hard nodig is voor perspectief op bedrijven. Daarbij horen ook de objectieve geurmetingen waarvan de POV vindt dat de overheid versneld mee aan de slag moet.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  24° / 12°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 15°
  90 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
Meer weer