Hygi%C3%ABne+speelt+rol+bij+weerstand+tegen+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Hygiëne speelt rol bij weerstand tegen Afrikaanse varkenspest

Varkens op bedrijven met een hoge hygiëne en gezondheidsstatus zijn minder vatbaar voor Afrikaanse varkenspest. Ze worden minder ernstig ziek en herstellen sneller, meldt Agrarheute op basis van Zwitsers onderzoek.

Het onderzoek werd uitgevoerd door het Zwitserse Instituut voor Virologie en Immunologie (IVI) in samenwerking met de Universiteit van Bern. In het kader van de ontwikkeling van levende vaccins onderzochten de onderzoekers de invloed van huisvestingshygiëne op een infectie met Afrikaanse varkenspest (AVP). Voor het onderzoek werden tamme varkens in een experiment besmet met een verzwakte virusstam.

De onderzoekers vonden dat de ziekte bij varkens uit een huisvestingssysteem met een hoge hygiëne- en gezondheidsstatus minder ernstig en korter was en de varkens volledig genazen. Het gaan dan om de SPF-bedrijven die vrij zijn van specifieke ziektekiemen. Bij varkens van conventionele bedrijven met standaard hygiëne duurde de ziekte langer. Het sterftecijfer voor deze varkens was 50 procent.

Significante invloed Immuunsysteem

Uit een analyse van het immuunsysteem van de varkens voor en tijdens infectie blijkt dat het immuunsysteem een ??significante invloed heeft op de ernst van de ziekte en de ontstekingsreactie. De onderzoekers noemen de resultaten uiterst relevant voor de ontwikkeling van vaccins op basis van levend verzwakt AVP-virus.

De resultaten werden behaald onder experimentele omstandigheden. De praktische betekenis ervan is volgens de wetenschappers nog onduidelijk. Tot nu toe is er geen vaccin tegen deze dierziekte.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer