%27Recyclemaatje%27
Blog
© Topigs Norsvin

'Recyclemaatje'

Het varken is al eeuwen het recyclemaatje van de mens. Al op middeleeuwse schilderijen zie je varkens door de straten lopen. Varkens op zoek naar voedselresten die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie. In ruil daarvoor leverde het varken vlees en voedingstoffen voor planten. De circulaire economie bestond al voordat die woorden werden uitgevonden.

Gelukkig zijn de tijden veranderd. Wat gebleven is, is dat het varken nog steeds een belangrijk onderdeel is binnen onze samenleving en economie. Nog steeds zet het varken voedsel, dat niet (meer) geschikt voor menselijke consumptie is, om in smakelijk vlees en waardevolle andere producten. Vergeet ook niet alle grondstoffen die de niet-eetbare delen opleveren. We mogen trots zijn op deze rol van het varken.

Het varken doet er toe, nog steeds. Jammer dat dit voor velen niet wordt onderkend. Zonder varkens zouden bijvoorbeeld moderne voedselfabrikanten hogere kosten hebben voor de afvoer en de verwerking van restproducten, iets wat onder andere tot hogere prijzen van voedsel zou leiden.

Het leven zou een stuk duurder worden en er zou veel meer afval zijn. Met de uitdagingen die her en der voorliggen kan het varken een nog belangrijkere rol in een circulair systeem vervullen dan nu. Een sterke troef voor de toekomst van onze sector.

Op de komende jaarbijeenkomst van onze Coöperatie Topigs komt de rol van het varken in de circulaire economie uitgebreid aan bod. Wat zijn de mogelijkheden en hoe kunnen we onze kansen benutten? Is de rol van ons recyclemaatje een deel van ons nieuwe verdienmodel?

Ik ben blij dat we na twee jaar eindelijk weer een jaarbijeenkomst kunnen organiseren. De locatie en formule zijn als vanouds. Deze keer extra feestelijk omdat we als Coöperatie Topigs 100 jaar bestaan. Ik ontmoet u graag weer in levende lijve op dinsdagavond 14 juni in Burgers Zoo te Arnhem. De uitnodiging volgt binnenkort.

Mark Tijssen
Voorzitter Coöperatie Topigs

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer