Overheid+dient+publiek+bewust+te+maken+van+insleeprisico
Nieuws
© Koos Groenewold

Overheid dient publiek bewust te maken van insleeprisico

De overheid moet volgens de varkenssector het publiek meer voorlichting geven om samen te voorkomen dat Afrikaanse varkenspest (AVP) in deze vakantietijd ons land binnenkomt. Een groot risico voor introductie van AVP is het achterlaten van besmette voedselresten in de natuur of op parkeerplaatsen.

Om de overheid op die taak te wijzen, maakten Jeannette van de Ven als LTO-portefeuillehouder Gezonde Dieren, POV-voorzitter Linda Verriet en voorzitter Helma Lodders van Vee&Logistiek Nederland samen met een afvaardiging van de vleesindustrie (COV) en dierenartsen (KNMvD) donderdag de parkeerplaats Het Gevlocht aan de A67 schoon.

Het publiek dient met voldoende en duidelijke informatie op parkeerplaatsen erop gewezen te worden dat ze geen etensresten moeten laten rondslingeren. Op die manier kunnen wilde zwijnen besmet raken met ziekteverwekkers als Afrikaanse varkenspest en zo het virus verder verspreiden. Door etensresten of allerlei verpakkingen alleen in afgesloten vuilnisbakken weg te gooien of even mee naar huis te nemen, kunnen mensen bijdragen aan het voorkomen van insleep.

Actievere overheid

De overheid moet in die voorlichting veel actiever zijn. In een brief aan landbouwminister Henk Staghouwer vragen de organisaties om snel en meer actie te ondernemen. De kans dat terugkerend reizigersverkeer met achtergelaten voedselresten bijdraagt aan verspreiding van het AVP-virus neemt in deze vakantieperiode toe. Afrikaanse varkenspest kan zo grote afstanden afleggen.

Daarom zijn Vee&Logistiek Nederland, POV, LTO, KNMvD en COV zeer bezorgd dat het virus opduikt onder wilde zwijnen of in de Nederlandse varkenshouderij. De gevolgen zijn enorm als deze voor varkens besmettelijke ziekte in Nederland komt. Voorlopig is er geen vaccin tegen AVP. Dat betekent dat de enige bestrijding het ruimen van varkens is in de omgeving van een geconstateerde besmetting. Met alle emotionele en economische gevolgen van dien.

Roadmap AVP

Toenmalig landbouwminister Carola Schouten ontving eind mei 2020 de roadmap 'Preventie introductie Afrikaanse Varkenspest'. Deze is opgesteld door de taskforce voor de preventie van AVP met overheid, provincies, natuurorganisaties en brancheorganisaties.

De 'routekaart' bevat acties om de kans op een besmetting met AVP bij de gehouden varkens en onder wilde zwijnen verder te verkleinen. Belangrijk aandachtspunt is voorlichting, niet alleen binnen de sector, maar juist ook naar reizigers en recreanten. Staghouwer wordt dringend opgeroepen deze taak met hoge prioriteit beter in te vullen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer