Alert+zijn+op+alle+insleeproutes+Afrikaanse+varkenspest
Nieuws
© ZLTO

Alert zijn op alle insleeproutes Afrikaanse varkenspest

Via mensen, voer, materialen enzovoort kan de Afrikaanse varkenspest. 'En een groot risico is het achterlaten van besmet vlees waardoor wilde zwijnen besmet raken, dat is een veel groter risico dan insleep via grondstoffen met het Nederlandse controlesysteem', zegt voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). ‘'Varkenshouders en iedereen in de hele keten moet alert zijn op alle insleeproutes en ieder is daar ook mee bezig.’

Dat grondstoffen besmet kunnen zijn met Afrikaanse varkenspest valt niet te ontkennen. ‘De veevoerindustrie en grondstofleveranciers zijn zich hier heel goed van bewust en letten heel goed op waar de grondstoffen vandaan komen’, weet Verriet. ‘Daarom hebben we verschillende kwaliteitssystemen zoals GMP+ en Securefeed. Binnen het Preventieteam AVP hebben we gekeken naar nut en noodzaak van het verhitten van grondstoffen. Alle grondstoffen gaan verhitten om zo het risico te beperken blijkt niet relevant. Het is niet bewezen dat hiermee het risico nog meer te verkleinen is binnen de condities die we in Nederland hebben met Nederlandse kwaliteits- en veiligheidseisen.'


Verhitten van alle grondstoffen heeft nadelige gevolgen voor voerkwaliteit. De voederwaarde van met name eiwitten loopt fors terug wat de voederconversie verhoogd. ‘Daarnaast kost het verhitten heel veel energie en dus geld, stelt Verriet. ‘Wie gaat dat betalen? Voorkomen van AVP is schaken op veel borden en daarom werken we nauw samen met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, alle ketenpartijen en erfbetreders in het preventieteam. Dit is opgericht na de uitbraak in België in 2016. Deze partijen zijn ook betrokken bij de Roadmap AVP.’

Alert zijn op alles

Het belangrijkste is dat iedereen in en buiten de sector heel alert is. ‘Ook de varkenshouders zelf’, vindt de voorzitter. ‘Transport van dieren en andere goederen is een belangrijke risicofactor. Daarom gelden er ook regels voor een tweede Reiniging en Ontsmetting. Varkenshouders moeten transporteurs daar ook zelf op controleren. Als varkenshouders het idee hebben dat dit niet goed is gebeurd willen we dat graag horen met naam en toenaam, zodat we het kunnen uitzoeken.’

Daarnaast is er volop aandacht voor het voorkomen dat er vleeswaren op picknickplaatsen achterblijven en blijft er ook controle op vuilnisbakken, omheining en reinheid van die picknickplaatsen. De buitenlandse werknemers die overal in de sector werkzaam zijn worden in hun eigen taal voorgelicht. Varkenshouders moeten dat zelf doen met werknemers op hun eigen bedrijf. Dit soort acties zijn resultaten van de Roadmap AVP.

In de nauwe contacten van de POV met het ministerie, de ketenschakels en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit gaat het ook over de actualiteiten in het buitenland. ‘En via de NVWA dringen we aan op de buitenlandse overheden. Dat ze goed uitzoeken wat nu de oorzaak is van die besmettingen ineens op grote afstand van het besmette gebied. Tot nu toe zijn er echter geen bronnen gevonden. Het is wel belangrijk om dit te weten zodat we de juiste maatregelen kunnen treffen. Het zal lastig zijn om de daadwerkelijke oorzaak te vinden, maar zaken uitsluiten is ook van belang.’

Hekwerken op grens

Met de provincies Drenthe en Overijssel is er tenslotte veel overleg over hekwerken. In de regio Emsbüren zijn er nog geen besmette wilde zwijnen gevonden. ‘Mocht dat wel het geval zijn, dan staan de hekwerken klaar om ze op de grens neer te kunnen zetten’, aldus Verriet.

Er gaan volgens de voorzitter veel broodje aap verhalen rond. ‘Alle signalen komen bij ons binnen en pakken we allemaal op. Hier zijn wij blij mee, zodat we de juiste vragen kunnen stellen en varkenshouders kunnen voorzien van de juiste informatie. Hou de kop koel, blijf signaleren en laten we vooral voorkomen dat we met elkaar onrust veroorzaken. De keten is zo sterk als de zwakste schakel. Voor alle signalen en vragen kunnen varkenshouders bij ons terecht.’

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer