AVP%2Dbesmetting+op+Pools+backyardbedrijf+vlak+bij+Duitsland
Nieuws
© Varkens Archief

AVP-besmetting op Pools backyardbedrijf vlak bij Duitsland

Een Pools bedrijf met vijf varkens is besmet met de Afrikaanse varkenspest. Het bedrijf licht ruim 10 kilometer van de Duitse grens. Dit is voor Polen de achtste besmetting bij gehouden varkens dit jaar.

Het bedrijfje ligt in Strzelczyn, in de gemeente Chojna. Aan de overkant van de grens in het noorden van deelstaat Brandenburg ligt een natuurgebied naast de Oder.

De varkens op het besmette bedrijf zijn gedood en afgevoerd. Het bedrijfje wordt gereinigd en ontsmet. Het backyardbedrijf ligt in beperkingsgebied II, dat is een besmet gebied. Vorig jaar zijn in deze regio ook uitbraken geweest van Afrikaanse varkenspest op backyardbedrijven. Daarnaast worden hier voortdurend besmette wilde zwijnen gevonden. Polen telt dit jaar al 1.283 besmette wilde zwijnen.

In de Duitse deelstaten Nedersaksen en Baden Württemberg waar in beide deelstaten één varkensbedrijf besmet raakte, zijn tot nu toe ondanks intensieve zoektochten geen besmette wilde zwijnen gevonden.

7 besmettingen in Mecklenburg Voorpommeren

In deelstaat Mecklenburg Voorpommeren zijn op 15 en 16 juli weer 7 besmette zwijnen gevonden, nadat er twee weken lang geen besmettingen waren. Deze deelstaat kent 35 besmette zwijnen dit jaar.

In deelstaat Brandenburg zijn er 6 besmette zwijnen bij gekomen, waardoor het totaal nu staat op 264 besmette zwijnen dit jaar. In Saksen blijft het aantal besmette zwijnen flink oplopen naar inmiddels 745 dit jaar, 32 meer dan twee weken geleden.

In Italië is het aantal besmette zwijnen gestegen naar 213. Daarvan zijn er 109 gevonden in Piëmonte en 59 in Ligurië in het noordelijke besmette gebied. Bij Rome zijn 44 besmette zwijnen gevonden en is één bedrijf besmet geraakt. In de wat verderop gelegen provincie Rieti blijft het tot nu toe bij één besmet zwijn. Alle andere opgespoorde dode wilde zwijnen bleken niet besmet.

Intensievere jacht op zwijnen

Vanwege de besmettingen met Afrikaanse varkenspest bij de wilde zwijnen en de risico's hiervan voor de gehouden varkens, klinkt in Italië de roep om intensiever op de wilde zwijnen te gaan jagen steeds luider.

Daarnaast verwoesten de zwijnen ook veel landbouwgewassen, zijn er geregeld aanrijdingen met deze dieren en vormen de wilde zwijnen die ook in de steden leven een risico voor de mens en hebben ze negatieve effecten op het toerisme.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  20° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  21° / 14°
  75 %
Meer weer