Afrikaanse+varkenspest+blijft+huishouden+in+Europa
Nieuws
© Hans Menop

Afrikaanse varkenspest blijft huishouden in Europa

Terwijl er tot begin juni geen uitbraken waren op varkensbedrijven, zijn er Polen toch al vier varkensbedrijven besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest. De besmettingen onder wilde zwijnen blijven maar oplopen, zowel in Duitsland als in Italië, Polen en andere Oost-Europese landen.

De derde besmetting met Afrikaanse varkenspest (AVP) in Polen is op 15 juni vastgesteld op een bedrijfje met twee varkens. Het dorp Mycielin waar de besmette varkens werden gehouden, ligt hemelsbreed op 50 kilometer van Duitsland in de provincie Lubuskie. De vierde uitbraak is op 16 juni vastgesteld op een bedrijf met 74 varkens in het dorp Naguszewo in de provincie Ermland-Mazurië in het oosten van Polen.

In Noord-Italië is het aantal besmette zwijnen opgelopen naar 154 waarvan 97 in Piëmonte en 57 in de provincie Ligurië. Bij Rome zijn inmiddels 36 besmette zwijnen gevonden. Naast het ene besmette bedrijfje zijn nog geen nieuwe besmettingen bij varkens vastgesteld. In de provincie Rieti blijft het tot nu toe bij het ene besmette wilde zwijn.

Ontwikkelingen AVP In vogelvlucht

In Polen zijn volgens het Europese Animal Disease Information System (Adis) inmiddels 1.224 besmette wilde zwijnen gevonden. In Duitsland telt Adis 894 besmette zwijnen, terwijl de Duitsers zelf 867 besmette wilde zwijnen melden. Daarvan 28 in Mecklenburg-Voorpommeren, 249 in Brandenburg en 590 in Saksen. In totaal zijn sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 in Duitsland 3.990 wilde zwijnen gevonden.

Andere landen waar veel met AVP besmette wilde zwijnen zijn gevonden zijn: Hongarije met 374 besmette zwijnen, Slowakije met 347 besmette zwijnen, Roemenië met 312 besmettingen en Letland met 265 besmettingen. In Roemenië is het aantal besmettingen onder de varkens het hoogste met 164 besmette vooral backyardbedrijven.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer