Nieuwe+AVP%2Duitbraken+Itali%C3%AB+en+Polen
Nieuws
© hans menop

Nieuwe AVP-uitbraken Italië en Polen

Twee varkensbedrijven zijn in Polen in korte tijd besmet geraakt met Afrikaanse varkenspest (AVP). In het midden van Italië worden niet alleen besmette zwijnen gevonden bij Rome, maar is ook een besmet zwijn in een verderop gelegen regio aangetroffen.

Op 1 juni werd dit jaar het eerste Poolse bedrijf sinds 20 december 2021 besmet met Afrikaanse varkenspest. Het gesloten bedrijf telt 175 zeugen, 1.249 zogende en gespeende biggen en 570 vleesvarkens. Het bedrijf ligt in Groot Polen, de provincie die ongeveer een derde van de Poolse varkens huisvest.

Het tweede bedrijf raakte 7 juni besmet en ligt hemelsbreed zo'n 30 kilometer verderop in dezelfde provincie in Biezyn. Gemeente Krzywinneveer herbergt een derde van de Poolse varkens. Dit gesloten bedrijfje telt 88 varkens, tien zeugen, 27 biggen en 51 vleesvarkens.

Wilde zwijnen

In het gebied rond de uitbraak zijn dit jaar al veel besmette wilde zwijnen gevonden. Net als in het hele westen van Polen, tegen de Duitse grens aan. Het aantal besmette wilde zwijnen dit jaar staat volgens de gegevens van het Animal Disease Information System op 1.076. In Duitsland zijn dit jaar 832 besmette zwijnen gevonden, waarvan 567 in deelstaat Saksen. De laatste uitbraken zijn daar dicht bij de grens van deelstaat Brandenburg.

In Brandenburg gaat het om 236 besmette zwijnen en in Mecklenburg-Vorpommeren om 29. Sinds de eerste uitbraak op 10 september 2020 zijn 3.954 besmette zwijnen in Duitsland opgespoord en vijf bedrijven besmet geraakt. Waarvan onlangs één in het westen van Duitsland bij de Franse grens. Daar zijn nog geen besmette wilde zwijnen gevonden.

25 besmettingen Midden-Italië

In Midden-Italië worden steeds nieuwe besmette zwijnen opgespoord. In het gebied boven Rome staat de teller op 24 en is het besmette gebied al uitgebreid. Daarnaast is er een besmet zwijn gevonden 60 kilometer verderop in Borgo Velino, provincie Rieti. Daar is een nieuw besmet gebied aangewezen. In Noord-Italië zijn tot nu toe 143 besmette zwijnen aangetroffen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer