%27Mount+stupid%27
Blog
© Topigs Norsvin

'Mount stupid'

Laat ik beginnen met de hand in eigen boezem te steken. Ik denk van mezelf dat ik, om in fokkerijtermen te blijven, een rasechte betweter ben.

Mijn interesseveld is zeer breed en wanneer ik uit een krant of een boek weer wat informatie heb opgezogen, denk ik al snel dat ik min of meer een expert op dat gebied ben. Daarbij ben ik ook niet bang om deze 'kennis' in een willekeurige discussie vol overgave te delen.

In de psychologie staat dit fenomeen bekend als het 'Dunning-Krugereffect'. Ja, ook dat heb ik ergens uit een artikel opgepikt. Dat is het verschijnsel dat mensen die relatief onwetend zijn op een bepaald onderwerp zichzelf overschatten. Met andere woorden: mensen weten niet hoe weinig ze weten.

Het effect werkt ook andersom: mensen die expert zijn op een bepaald onderwerp onderschatten zichzelf, omdat ze het kennisniveau van anderen te hoog inschatten. In de afbeelding zie je dit fenomeen grafisch weergegeven, het puntje bij 'Ik weet alles' wordt ook wel de top van 'Mount Stupid' genoemd.

Bron: www.vernieuwenderwijs.nl/het-dunning-kruger-effect-blind-zijn-voor-je-eigen-fouten/
Bron: www.vernieuwenderwijs.nl/het-dunning-kruger-effect-blind-zijn-voor-je-eigen-fouten/ © vernieuwenderwijs.nl

Nu zul je misschien denken: leuke theorie, maar wat kan ik er mee? In mijn ogen kun je dit inzicht gebruiken in je persoonlijke ontwikkeling alsook richting anderen. Voor je persoonlijke ontwikkeling is het goed om het fenomeen bij jezelf te herkennen. Het overwinnen van dit effect is erg lastig, juist omdat je denkt dat je alles weet/kunt. Probeer dus te blijven leren, vraag om feedback en zoek naar informatie die je overtuigingen niet ondersteunen. Als je erachter komt dat er over een onderwerp nog veel te leren is, kan het je enorme kansen brengen.

Met betrekking tot ?anderen' neem ik de landbouw in Nederland even als voorbeeld. Hier hebben we denk ik te maken met een massa-Dunning-Kruger effect. De Nederlandse burger ?weet niet hoe weinig ze weet over de landbouw', maar denkt en masse wel te weten hoe de Nederlandse landbouw(er) zou moeten werken.

Als sector moeten we proberen de Nederlandse burgers zo te informeren dat ze erachter komen dat landbouw ?moeilijker is dan ze dachten'.

Hopelijk wordt het daarmee wat rustiger op 'Mount Stupid'. Dan kan ik op die top weer in alle rust van het uitzicht genieten.

Tom van Horrik
Adviseur vleesvarkenshouderij/manager digitale ondersteuning en ontwikkeling bij Topigs Norsvin

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer