Ruim+9+procent+omzetstijging+co%C3%B6peratie+Topigs+in+2021
Nieuws
© Jos Thelosen

Ruim 9 procent omzetstijging coöperatie Topigs in 2021

Het omzetrecord van de coöperatie Topigs in 2020 is afgelopen jaar opnieuw verbroken. De grootste aandeelhouder van de leverancier van Topigs Norsvin varkensgenetica zag de omzet in 2021 met 9,2 procent toenemen. 6 miljoen euro winst is in de coöperatieboeken bijgeschreven.

De omzet van de coöperatie Topigs is in 2021 uitgekomen op 209,1 miljoen euro. Een absoluut record in het 100-jarige bestaan van de varkensfokkerijorganisatie. De omzetstijging van ruim 9 procent is wel een tandje lager dan in 2020 werd gerealiseerd. Toen steeg de omzet spectaculair met 16 procent ten opzicht van 2019. Dat blijkt uit de presentatie van de jaarcijfers tijdens de jaarbijeenkomst van coöperatie Topigs op 14 juni in Arnhem.

Voorzitter van coöperatie Topigs Mark Tijssen gaf aan dat van de 6 miljoen winst er 1,8 miljoen is bijgeschreven, zodat er nu 7,6 miljoen euro aan vermogen op naam staat van de coöperatieleden. ‘Dit najaar starten we met het uitkeren van dividend over de aandelen van onze leden. Ook maken we de aandelen per 2023 overdraagbaar tussen leden.’

Toekomstige groei

De winst van 6 miljoen euro in 2021 is lager dan de 6,9 miljoen euro het in 2020. Wel steeg het aandeel eigen vermogen ten opzicht van het vreemd vermogen (solvabiliteit) van de coöperatie van 60,8 naar 65,4 procent. CEO van Topigs Norsvin. Villaume Kal, gaf aan doelgericht te investeren in toekomstige groei. ‘In Nederland, Italië en Spanje investeren we in k.i.-stations. China is een uitdagende markt en Rusland is een moeilijk land. In Brazilië zit perspectief en bouwen we een subkernfokbedrijf en in Noorwegen hebben we het sein gegeven om de productie van de kernfokkerij te verdubbelen en een nieuwe CT-scanner te installeren.’

Afgerekend op output

Uitgaven voor research en development gaan volgens Kal flink omhoog en de productiecapaciteit wordt opgevoerd. Ook het bieden van service om maximale output met de Topigs Norsvin genetica te realiseren is noodzakelijk. ‘We worden op output afgerekend.’

‘De vraag naar de TN70-zeug is in diverse landen groter dan de productie. Grote afnemers verwachten een stabiele toestroom van varkensgenetica en daar spelen we op in’, zegt Kal. ‘Grote integraties in bijvoorbeeld de Verenigde Staten die onze genetica inzetten kijken trots naar onze producten. Ik hoop dat de Nederlandse overheid dat ook weer gaat doen over de varkenshouderij. Het klimaat is nu wel iets guurder.’

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer