5+procent+minder+varkens+aan+slachthaken
Nieuws
© Varkens Archief

5 procent minder varkens aan slachthaken

Nederlandse slachterijen hebben in de eerste 23 weken van dit jaar minder kilo's varkensvlees verwerkt. Ze kregen 5 procent minder varkens aan hun haken. Bovendien is het gemiddelde slachtgewicht een paar ons lager dan in dezelfde periode van 2021.

Tot en met week 23 hebben Nederlandse varkensslachterijen 6,88 miljoen dieren geslacht. Dat zijn er bijna 356.000 (ruim een slachtweek) minder dan in dezelfde periode van 2021. Het effect van het wegvallen van vleesvarkensplaatsen door de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen begint duidelijker zichtbaar te worden in de cijfers van de varkensvleesproductie.

Het gemiddelde slachtgewicht per varken ligt op bijna 101 kilo. Dat is ruim 300 gram lager dan in dezelfde periode van vorig jaar. Toch was te verwachten dat door de fors hogere kosten per kilo voer de slachtgewichten onder druk zouden komen te staan. Dit effect wordt de laatste vier weken enigszins zichtbaar. In de weken 20 tot en met 23 van 2022 wegen de geslachte vleesvarkens gemiddeld 99,1 kilo tegen 101,8 kilo in 2021.

Vleespercentage stabiel

Het vleespercentage van de geslachte varkens ligt dit jaar tot nu toe op gemiddeld 58,9 procent. Dat vleespercentage is identiek aan het gemiddelde in dezelfde periode van 2021, blijkt uit de marktcijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Opvallend is dat de levende export dit jaar enigszins aan het herstellen is. Tot en met week 23 zijn bijna 393.000 vleesvarkens naar slachterijen in het buitenland vervoerd. Dat zijn er bijna 47.000 meer dan in dezelfde periode van 2021 (13 procent). Toch zijn dat nog altijd bijna 40 procent minder vleesvarkens dan in dezelfde periode van 2020.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer