ING%3A+vleesvarkens%2D+en+zeugenhouders+in+de+min
Nieuws
© Studio Vas Assendelft

ING: vleesvarkens- en zeugenhouders in de min

Het perspectief voor dit jaar is ongunstig voor de varkenshouders, meldt ING Research in haar nieuwe vooruitzicht voor de agrarische sector. Door de steeds verder oplopende voerkosten lagen de rendementen in 2021 al ruim onder het langjarige gemiddelde, maar in februari 2022 was er zelfs sprake van rode cijfers.

In maart en april volgde dankzij hogere opbrengstprijzen wat herstel, maar daarna verslechterde de marktsituatie weer. Het aanbod is te hoog en de consumptie is gedaald, vooral in Duitsland. De verwachting is dat de markt tot na de zomer slecht blijft.

De varkenscyclus lijkt vanwege de corona- en de grondstoffencrisis bovendien langer te duren dan normaal. Het aantal varkens dat naar de slachterij gaat neemt pas recent af,. En voordat de opbrengstprijzen weer kunnen stijgen moeten eerst de voorraden worden weggewerkt. Varkenshouders hebben volgens ING dus een slecht jaar, zeker als de voerkosten op de huidige recordhoogtes blijven.

Agrarische sector krimpt

ING gaat er vanuit dat de agrarische sector in Nederland de komende jaren kleiner wordt. In de afgelopen twee coronajaren was er nog sprake van een minimale productiegroei (0,1 procent in 2020 en 0,5 procent in 2021), maar voor 2022 en de komende jaren ligt krimp in het verschiet.

In 2022 zal de productiedaling naar verwachting uitkomen op 1,5 procent. In het eerste kwartaal daalde het productievolume met bijna 2 procen ten opzichte van een jaar geleden, na ook in het vierde kwartaal van 2021 al te zijn gedaald.

Het perspectief voor de rest van het jaar is bovendien ongunstig. Het kabinet stuurt al een tijdje aan op inkrimping van de veestapel. Daar zijn de hoge energieprijzen ten gevolge van de oorlog in Oekraïne bijgekomen, die de marges en het aanbod in glastuinbouw en veehouderij onder druk zetten. In de legpluimveehouderij zorgt bovendien de vogelgriep voor productie-uitval.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer