%27Concurrerende+circulariteit%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Concurrerende circulariteit'

De impact van de oorlog in Oekraïne is wereldwijd voelbaar. In elke uithoek van de wereld is het leven stukken duurder geworden. In een rijk land als Nederland kunnen we de stijgende prijzen betalen en gaan we 'gewoon' door met consumeren en ons druk maken over vertraagde of gecancelde vakantievluchten of ander kleinburgerlijk leed. Gelukkig groeit het maatschappelijk besef dat een ongestoorde voedselvoorziening en circulariteit, al decennialang de troef van de varkenshouderij, cruciaal zijn.

Ongemerkt neemt het aantal mensen dat de stijgende voedsel- en energiekosten niet meer op kan brengen toe. In mei 2021 meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek dat al een miljoen Nederlanders onder de armoedegrens zat wat betreft inkomen, meer dan 6 procent van onze bevolking. Rond de 3 procent van de Nederlandse gezinnen zit al minimaal vier jaar daaronder. Absolute inkomensarmoede is als mensen niet beschikken over onder meer gezond voedsel, huisvesting, toegang tot de gezondheidszorg of ontwikkelkansen.

Nu het inflatiespook flink rondwaart, loopt het aantal armoedegevallen verder op. Inkomensstijgingen – als die al worden doorgevoerd – en inkomenssteun kunnen de oplopende kosten voor levensonderhoud niet meer bijbenen. Meer mensen zullen bezuinigen op hun uitgaven en niet-noodzakelijke aankopen uitstellen. Spaarvarkens en buffers voor tegenvallers worden aangesproken. Dit gebeurt vaak eerder dan je moeten schamen voor een gang naar de voedselbank, terwijl al in 96 procent van de gemeenten zo'n bank of een uitgiftepunt van voedsel is te vinden. Toch kan deze vorm van circulariteit de manier zijn om een gezonde en voedselveilige maaltijd op tafel te zetten.

Ook al concurreert humane circulariteit iets met het verwerken van reststromen door onze varkens, het biedt kansen. Met steeds zuiniger omgaan met schaarse grondstoffen en door de diergezondheid op een hoger niveau te brengen nemen de efficiëntie en duurzaamheid bij de voedselproductie toe. Breng het gezonde kringloopvarken ter sprake waar het kan en wees er trots op. Als dat geen waardering, bestaansrecht en een goede boterham in de varkenshouderij meer op kan leven, dan snap ik er de ballen niet meer van.

Jos Thelosen
Varkensredacteur

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer