Nog+ge%C3%AFmporteerd+varkensvlees+bij+Jumbo
Nieuws
© Eigen Foto

Nog geïmporteerd varkensvlees bij Jumbo

In de Jumbo-supermarkten is nog varkensvlees te vinden dat van buiten Nederland komt. Het varkensteam van Farmers Defence Force (FDF) vindt dat hiermee onaanvaardbare risico's worden genomen op de insleep van Afrikaanse varkenspest en hiermee niet voldaan kan worden aan de dierenwelzijnseisen. Jumbo geeft aan dat binnenkort 100 procent van het varkensvlees uit Nederland zal komen.

Sinds enkele jaren zijn er volgens FDF grote zorgen binnen de Nederlandse varkenssector over het buiten de grens houden van Afrikaanse varkenspest. Deze besmettelijke varkensziekte kan door door wilde zwijnen via besmet varkensvlees of vleeswaren worden overgedragen. De ziekte heerst al in grote delen van Europa en kan volgens FDF de totale varkenshouderij aan en over de rand van de afgrond brengen. Duitsland bijvoorbeeld is alle export met China en andere belangrijke afzetgebieden kwijt na een besmetting van Afrikaanse varkenspest binnen zijn grenzen.

De Nederlandse varkenssector stelt alles in het werk om Afrikaanse varkenspest buiten de deur te houden, maar volgens FDF neemt niet iedereen zijn verantwoordelijkheid. Scherpe FDF-leden wezen het bestuur er dit weekend op dat varkensvlees dat in de Jumbo-filialen ligt, afkomstig is uit Slowakije en geslacht wordt in Hongarije. Landen waar Afrikaanse varkenspest heerst onder wilde zwijnen en in Slowakije ook onder gehouden varkens. Dat zijn in de ogen van FDF extreme risico's ten koste van Nederlandse varkenshouders.

Niet voldoen aan imago

Daarnaast voldoet Jumbo hiermee volgens FDF niet aan het eigen imago van betrokkenheid bij de landbouwsector. De supermarktketen levert varkensvlees onder het Beter Leven-keurmerk, wat tot extra kosten leidt voor Nederlandse boeren.

In een reactie geeft een woordvoerder van Jumbo aan dat de supermarktketen wel degelijk werkt met vaste leveranciers en dat 99,5 procent van het verse varkensvlees al uit Nederland komt. De varkenshouders die deze producten leveren krijgen een extra vergoeding bovenop de marktprijs voor de gemaakte kosten.

Jumbo streeft naar 100 procent vers varkensvlees vanuit Nederland. De verwachting is dat de supermarktketen dit op korte termijn realiseert. 'En vanaf dan komt ook het varkenshaasje volledig uit Nederland. Voorheen lukte dat voor varkenshaasjes niet altijd. Vanwege beschikbaarheid en hoge vraag kwam deze behalve uit Nederland ook uit andere Europese landen.'

Voor het risico op het binnenhalen van Afrikaanse varkenspest geeft Jumbo aan zich te houden aan de geldende wet- en regelgeving voor de import van vlees en vleeswaren.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer